Telenors argeste konkurrent i Danmark, TDC, sliter ikke med mange direktører i slips og dress. TDC har ansatt en ny kvinnelig sjef for å styre bedriftsmarkedet. Og hun kom fra Telenor, som har fått kritikk for at selskapet har alt for få kvinnelige sjefer.

Marina Lønning (48) tiltrer konsernledelsen i det danske telekonsernet TDC 1. april. TDC er Danmarks svar på Telenor.

– Jeg har jobbet mange år i Telenor og har hatt mange spennende jobber. Da jeg fikk denne muligheten, takket jeg ja, sier Lønning.

Hun kommer fra et selskap som sliter med lav kvinneandel i ledelsen. Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor uttalte til Dagens Næringsliv torsdag at han har som mål å øke kvinneandelen i selskapet betraktelig de kommende år.

Åtte av tre

Når Lønning tiltrer jobben, er tre av åtte konserndirektører i TDC kvinner. Det gir en kvinneandel på 37,5 prosent mot Telenors 19 prosent.

Også toppsjefen i TDC er kvinne.

Lønning kommer fra stillingen som leder for bedriftsmarkedet i Telenor, et selskap hvor hun har jobbet i 14 år. Nå får hun ansvaret for det danske bedriftsmarkedet og skal konkurrere blant annet mot Telenor.

– Ja, Telenor er en konkurrent. Jeg får det samme ansvaret i TDC som jeg hadde i Telenor. Det blir en kjempeutffordring med krevende oppgaver. Men jeg har lært mye av Telenor, sier Lønning, som ikke er så opptatt av kjønnsdebatten.

"Den helt riktige"

Mens Telenor-sjef Sigve Brekke jakter etter kvinnelige ledere, fant TDCs konsernsjef Pernille Erenbjerg altså en ny leder i Telenors rekker.

Lønning skal få opp lønnsomheten og styrke tilbudet i bedriftsmarkedet, hvor TDC i det siste har slitt hardt.

«Med sin lange erfaring fra Telenors norske virksomheter og sin store innsikt i løsninger og markedsføring til bedriftsmarkedet, er Marina den helt riktige til å stå i spissen for dette», sier Erenbjerg i en pressemelding da nyheten ble kjent for kort tid siden.

Lønning er ikke ukjent med Danmark.

– Jeg er jo dansk og har bodd 20 år i Norge, sier Lønning.

"Fantastisk flink"

Kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri i Telenor Norge understreker at  selskapet mister en god leder.

- Det er en fantastisk flink dame. Hun er en dame med voldsom driv, sier Uribarri.

Uribarri finner det naturlig at konkurrenter finner gode lederkandidater i Telenor.

- Så dere mister en god leder samtidig som Telenor sliter med en lav kvinneandel i ledelsen?

- Men det gjelder ikke i Telenor Norge. Vi har fortsatt en kvinneandel i ledelsen i Telenor Norge på 40 prosent, og det etter at Lønning nå har sluttet. Kvinnenandelen var nesten 50 prosent i Telenor Norge rett før jul da Birgit Bjørnsen kom inn i ledelsen og ble ansvarlig direktør for fast bredbånd og tv.

Svakere tall

Fredag la Erenbjerg frem TDCs tall for fjerde kvartal. Nesten på samtlige områder gjør TDC det dårligere, med ett unntak. Det er i Norge. Kabel- og bredbåndsaktøren Get tilfører TDC mer penger.

Get omsatte for 708 millioner danske kroner i fjerde kvartal og hadde en ebitda-margin (driftsresultat før avskrivninger) på 49,4 prosent mot 45,8 prosent ved tilsvarende periode i 2014.

Danmark er kjent for å være Vest-Europas tøffeste telemarked med lave priser og lav inntjening. Så lav inntjening at Telenor ifjor prøvde å fusjonere selskapets danske virksomheter med TeliaSoneras danske selskaper. Det ga EU en stopp for.

Omsetningen i divisjonen Lønning overtar, bedriftsvirksomheten, falt med 16 prosent i siste kvartal.

- Det danske telemarkedet er ekstremt konkurransedyktig. Vi må tilpasse oss foretningsmodeller i den verden man lever, sier Lønning.

 

TDC

4. kvartal 2015

 

 

Les også:

Grunneiere tapte kampen om Gaustatoppen  

Handelsbanken nedgraderer Kongsberg Gruppen  

-Ut av kroppen-opplevelse
01:43
Publisert:
 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.