Flere Telenor-analytikere ser den nåværende majoritetsaksjonæren i Vimpelcom, Altimo, som den åpenbare kjøpere av Telenors eierandel, mens Pareto Securities anser et sekundærsalg som mest sannsynlig. Samtlige ser imidlertid en fare for at transaksjonen kan trekke ut i tid.

Carnegie skriver at salget signaliser at strategien til den nye Telenor-konsernsjefen, Sigve Brekke, er å fokusere på selskapets nordiske og asiatiske eiendeler, samtidig som de eurasiske eiendelene nå er å se om utenfor kjernevirksomheten.

Konsernsjef Sigve Brekke sier til NRK mandag at selskapet ikke planlegger flere nedsalg nå.

Tror på Altimo

Analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans tror Altimo, som i dag eier 56 prosent av aksjene i Vimpelcom, eller et selskap med sterke bånd til dem, vil være den åpenbare kjøperen av Telenors eierpost.

Altimo kontrolleres av investoren Mikhail Fridman gjennom investeringsselskapet LetterOne.

-Det finnes egentlig bare en kjøper, Altimo, og det er mulig det har vært samtaler eller diskusjoner mellom ledelsen i Altimo og Telenor som har vist at Altimo er villig å kjøpe, sier Johansson, som støttes av analytiker Christer Roth i DNB Markets.

Trekker ut

Analytikerne Jon David Gjertsen og Bjørn Halvard Knappskog i Pareto Securities skriver på sin side i en oppdatering at de anser det for usannsynlig at LetterOne vil kjøpe Telenors andel i lys av dagens melding.

Gitt at Telenors eierandel representerer 3x fri flyt i dag, bør betydelige rabatter, samt en langvarig prosess ventes, skriver Pareto-analytikerne som anser et sekundært salg over Nasdaq som mest sannsynlig.

Johansson mener at de fleste andre kjøpere er uaktuelle på grunn av den politiske sitasjonen og eierstrukturen.

-Hvis det ikke er Altimo, tror jeg det må være en aktør som er nær Altimo. Ingen amerikansk investor vil gå inn. Den russiske staten kunne gjort det, men de har sin egen operatør, sier Johansson.

Analytiker Christer Roth er enig.

-Det er en naturlig kjøper og det er Altimo. Det er vesentlig mer usikkert hvilke andre som vil kjøpe posten til Telenor. Det krever jo at det er noen som er Altimo-vennlige og sitter nærmere det systemet enn det Telenor har gjort i dag. Vi tror det er mindre sannsynlig at en ekstern part vil gå inn å overta Telenors posisjon, sier Roth.

Samtlige av analytikerne mener det er grunn til å tro at salgsprosessen potensielt kan ta lang tid.

-Det er mye usikkerhet rundt hvordan dette vil forløpe seg. Det er samtidig mye som beveger seg i telekom-sektoren i Russland og Sentral-Asia nå som TeliaSonera og Telenor selger seg ut. Det er absolutt tenkelig at noen ser dette som en kjøpsmulighet, sier Roth.

Les også:
- Det vi er vitne til er to krefter som drar i hver sin retning
Boligprisfall i alle de store byene
- Vimpelcom blir som en liten mygg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.