Norske Jo Lunders siste kvartal som Vimpelcom-sjef ble sterkt preget av valutasvingninger. Rubelkrise og uro i Ukraina fortsetter å lage store problemer for det delvis Telenor-eide mobilselskapet.

Nordmannen Jo Lunder ga seg som toppsjef i selskapet i midten av april, etter et kvartal der valutasvingninger reduserte inntektene med 30 prosent og resultatet før avskrivninger (ebitda) med 33 prosent.

«Inntekter og ebitda er fortsatt påvirket av store valutaendringer. Likefullt er resultatet for første kvartal i tråd med våre forventninger», sier den nye toppsjefen i selskapet, Jean-Yves Charlier i en melding onsdag.

Tøffere i Usbekistan

Vimpelcom er under etterforskning i Nederland og USA mistenkt for korrupsjon og hvitvasking i Usbekistan, sammen med de to andre mobilselskapene i landet, TeliaSonera og russiske MTS.

Konkurransen i Usbekistan har hardnet til i løpet av første kvartal, konstaterer Vimpelcom. MTS gjorde comeback i landet i desember, og i april entret nok en aktør scenen.

Ved utgangen av fjoråret ble det klart at Vimpelcom på tre år tjente én milliard dollar i Usbekistan. I første kvartal endret selskapet imidlertid rapporteren i landet, fra dollar til usbekiske som. Intektene i valutaen som økte med 13 prosent i kvartalet, ifølge Vimpelcom.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom og har tre representanter i styret.

Uønsket

Da Telenor tirsdag annonserte at Sigve Brekke blir ny konsernsjef, var styreleder Svein Aaser meget tydelig på at korrupsjonsmistankene i Vimpelcom hadde fått betydning for toppsjef-jakten.

– Enhver som hadde noen som helst assosiasjon med operativ virksomhet i Vimpelcom, var utelukket av meg, sa Aaser, som ikke vil utdype nærmere.

– Vimpelcoms tidligere norske toppsjef Jo Lunder var aldri aktuell?

– Enhver som var i operativ virksomhet i Vimpelcom, vil ikke være velkommen her på huset, sa Svein Aaser.

Vimpelcom ønsker ikke å kommentere Aasers uttalelser. DN har ikke lykkes å få en kommentar fra Jo Lunder om uttalelsene.

I et intervju med DN i mars sa Lunder om toppjobben i Telenor:

– Fredrik har gjort en fantastisk jobb i Telenor, og jeg har stor respekt for ham. Konsernsjefjobben i Telenor er en fantastisk jobb, men den er ment for noen andre. Det er ikke noe for meg.

 

Les også:

Feiret ny jobb med «selfie» dnPlus

Nekter å snakke om Usbekistan dnPlus  

Asia-sjefen dnPlus

VIDEO: Vil han danse for norske ansatte også?

Vil han danse for de norske ansatte også?
Dette er hva den påtroppende Telenor-sjefen svarte da han ble konfrontert med lederstilen han har holdt i Asia.
01:49
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.