Telenor-styreleder Svein Aaser sendte brev til styrelederen i Vimpelcom og stilte spørsmål ved tilliten til ledelsen i selskapet.

Det kom frem da Telenor-toppen sammen med konsernsjef Jon Fredrik Baksaas møtte for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite onsdag.

-Jeg som styreleder sendt brev til styreleder i Vimpelcom der jeg stiller spørsmål ved tilliten til Vimpelcoms ledelse. Svaret vi fikk var som forventet: Selvfølgelig er tilliten til administrasjonen til stede i styret. Man har tillit helt til man ikke har det, sa Aaser i høringen.

Vimpelcom ledes av nordmannen Jo Lunder.

Sammen med dem var Telenors konserndirektør og leder for Telenors juridiske avdeling Pål Wien Espen.

Komiteen har innkalt til høring for å vurdere Telenors håndtering av den såkalte Vimpelcom-saken. Delvis Telenor-eide Vimpelcom har siden 2007 overført rundt 700 millioner kroner til et selskap på Gibraltar for å få tilgang til det knallharde diktaturet Usbekistan.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International forklarte seg i morges for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite.

- Alle varsellampene burde lyse, sa Slettemark.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, Telenors styreleder Svein Aaser, næringsminister Monica Mæland og tidligere næringsminister  Trond Giske er blant dem som skal forklare seg for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite onsdag.

Svensk påtalemyndighet mener Vimpelcoms betalinger til den usbekiske partneren i praksis gikk til datteren til Usbekistans mangeårige diktator, Gulnara Karimova.

Politi i Sveits, USA og Nederland etterforsker i dag Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

Telenor eier 33 prosent av kapitalen og 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, og har i kommunikasjon med komiteen og Næringsdepartementet vist til at selskapet ikke vet mer om hva som har skjedd i Vimpelcom enn det som er kommunisert til markedet. Dette til tross for at Telenor har tre faste plasser i Vimpelcoms styre. Disse er underlagt taushetsplikt, påpeker Telenor.

Les også:

Telenor bekymret for svensk etterforskning

Ukjent med Vimpelcom-granskning dnPlus

Trekker seg på dagen dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.