Telenor melder mandag at selskapet planlegger å selge unna deler av aksjene som selskapet eier i Vimpelcom.

Telenor vil selge 142,5 millioner av aksjene gjennom et offentlig tilbud i USA av Telenors amerikanske depotaksjer i selskapet. Prisen er ennå ikke fastsatt og vil bli satt gjennom en bookbuilding-prosess, opplyses det i meldingen. 

Telenor eier rundt 580 millioner aksjer i Vimpelcom, tilsvarende rundt 33 prosent av utestående aksjer.

Aksjene som nå legges ut for salg utgjør 24,5 prosent av aksjene Telenor eier i Vimpelcom og 8,1 prosent av det totale antallet aksjer i Vimpelcom.

Tilretteleggere får også kjøpe

Morgan Stanley, J.P. Morgan, Citigroup og Credit Suisse er tilretteleggere for Telenor i transaksjonen.

Telenor har til hensikt å gi tilretteleggerne en opsjon på å kjøpe inntil 21.375.000 ytterligere aksjer til samme pris som i det offentlige tilbudet, fratrukket rabatter og kommisjon, opplyser selskapet. 

Før prisen i det offentlige tilbudet fastsettes, vurderer Telenor også å utstede et treårig obligasjonslån som kan gjøres opp med aksjer i Vimpelcom til en samlet verdi på inntil en milliard amerikanske dollar, med en premie på inntil 35 prosent. Tilbudet om obligasjonen vil bli rettet mot institusjonelle investorer utenfor USA og til ikke-amerikanske statsborgere. Tilbudet vil ikke rettes mot det norske markedet, opplyser Telenor.

Vanskelig prosess

Like etter at Sigve Brekke ble Telenor-sjef i august ifjor, besluttet han å sette eierposten i Vimpelcom på salgslisten.

Telenor har siden slutten av 1990-tallet vært aksjonær i mobilselskapet Vimpelcom. Eierskapet har vært preget av konflikter med den andre storeieren, den russiske oligarken Mikhail Fridmans investeringsselskap som i dag heter Letter­One.

Telenor eier 33 prosent av aksjene og har 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, som har virksomhet blant annet i Russland og en rekke tidligere Sovjet-stater.

Vimpelcom erkjente i februar at selskapet har betalt store beløp i bestikkelser til presidentdatter Gulnara Karimova for å få innpass i mobilmarkedet i Usbekistan. Selskapet vedtok en bot på 795 millioner dollar (6,8 milliarder kroner) til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Etterforskningnen av korrupsjonsmistankene i Vimpelcom har gjort salgsprosessen vanskelig for Telenor. Brekke var tydelig på at etterforskningen måtte avsluttes før Telenor kunne forvente å få solgt aksjene.

Men tidligere i år sa Brekke at Telenor kunne gå mer aktivt frem med salgsprosessen etter Vimpelcom-forliket.

- Vi vil gå ut og finne aktuelle kjøpere og sette igang dette på "full steam". Men dette er en prosess som kan ta tid. Det er ikke slik at vi bare skal droppe aksjene over natta. Vi må finne en måte å selge dette på på en ordentlig måte, sa Brekke til DN.

I mai ble det kjent at Telenor skal ha vært i samtaler med potensielle kjøpere av eierandelen i det omstridte selskapet.

Brekke ønsket ikke da å navngi de potensielle kjøperne Telenor var i snakk med.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.