Tidligere korrupsjonsjeger og nåværende EU-parlamentariker Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken.

Hun sier til Klassekampen at Telenor-toppene i VimpelComs styre må ha kjent til betalingene som ble foretatt til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant.

– Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene, sier hun.

Hun mener at Økokrim må inn i bildet og etterforske Telenor for å finne ut hvilken rolle selskapet spilte da VimpelCom etablerte seg i Usbekistan. Hun mener at Telenor ikke kan si at de er en liten aktør når de kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet.

- Har et personlig ansvar

– Økokrim må starte etterforskning av Telenor. Deres styremedlemmer i VimpelCom har et personlig ansvar for å sikre at selskapet publiserer korrekte regnskap, sier Joly.

Den erfarne korrupsjonsjegeren mener det ikke er tilstrekkelig at Økokrim har innkalt en rekke Telenor-topper til avhør med status som vitner, men mener at Norge må sette i gang en egen etterforskning.

Hun får ikke støtte av Økokrims Marianne Djupesland. Hun peker på at VimpelComs hovedkontor ligger i Nederland og at sentrale beviskilder forventes å ligge der.

– Slik situasjonen er i dag, mener Økokrim det er riktig at nederlandske myndigheter sitter i førersetet når det gjelder etterforskningen, opplyser hun til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Storebrand har bedt om forklaring fra Telenor

 

Telenor offentliggjør brev i Vimpelcom-saken
 

DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker