Vimpelcom, som er delvis eid av Telenor, opplyser i en pressemelding tirsdag morgen at de foretar en avsetning i tredje kvartal på 900 millioner dollar knyttet til «pågående etterforskning».

900 millioner dollar tilsvarer om lag 7,6 milliarder norske kroner.

Det Vimpelcom viser til er hovedsakelig relatert til selskapets etablering i Usbekistan og transaksjoner med selskapet Takilant som skal være nært knyttet til den usbekiske presidentens datter.

Vimpelcoms varsel om avsetning forsterker Telenors bekymring.

14. mars 2014 meldte Vimpelcom at selskapet var under etterforskning av amerikanske og nederlandske myndigheter for forhold knyttet til Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan. Telenor har status som vitne i etterforskningen, og har samarbeidet med de etterforskende myndighetene. Som vitne i den pågående etterforskningen mot Vimpelcom har Telenor utlevert den informasjon de har fått pålegg om. I tillegg har personer i Telenor-systemet avgitt vitneforklaringer til etterforskende myndigheter, heter det i pressemeldingen.

Telenor ser på Vimpelcoms varsel om avsetning som en alvorlig utvikling, og medfører at bekymringen og uroen som Telenor har hatt for utfallet av den pågående etterforskningen økes betraktelig.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. I Telenors finansielle rapportering er Vimpelcom oppført som tilknyttet selskap.

Jakter milliardbeløp

Amerikanske myndigheter jakter over åtte milliarder kroner i flere europeiske land i tilknytning til korrupsjonssaken som involverer TeliaSonera og Vimpelcom i Usbekistan.

Wall Street Journal (WSJ) skrev i midten av august basert på rettsdokumenter og anonyme kilder at operasjonen er en av de største fra amerikansk side i nyere tid. Selv om saken er kjent, er det antatte omfanget - rundt én milliard dollar - ikke tidligere omtalt.

Amerikanske myndigheter mener Vimpelcom, hvor norske Telenor er aksjonær, svenske TeliaSonera samt Mobile TeleSystems (MTS) pløyde «hundrevis av millioner dollar» til selskaper som Gulnara Karimova kontrollerte, skrev WSJ.

Karimova er president Islam Karimovs eldste datter, og betalingen skal ha skjedd for å sikre lukrative mobilfrekvenser i landet med rundt 30 millioner innbyggere.

Selskapene ville ikke kommentere opplysningene overfor avisen. De har tidligere sagt at de samarbeider med amerikanske myndigheter. TeliaSoneras toppsjef trakk seg i 2013 på grunn av saken.

DN har omtalt saken tidligere: Jakter rekordbeløp i tele-sak dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.