I sommer kjøpte TeliaSonera konkurrenten Tele2 Norge for 5,1 milliarder svenske kroner. Nå er beløpet redusert til  4,5 milliarder svenske kroner som følge av at TeliaSonera ikke fikk med seg alle mobilkundene.

Frem til nå har det vært uvisst for Tele2`s  nesten 1,2 millioner mobillkunder i Norge om hvem som skal eie  selskapet de benytter hver dag når de ringer og surfer på telefonen.

Mobilfusjonen medfører at et selskap, TeliaSonera, eier samtlige merkevarer som NetCom, Chess, OneCall, MyCall og Tele2.

Det nye selskapet får nesten 2,7 millioner kunder.

1. desember varslet Konkurransetilsyne å stanse oppkjøpet. Siden dengang har TeliaSonera foreslått en rekke avhjelpende tiltak for å blidgjøre myndighetene.

Overtar kunder

Ett av tiltakene som har medført at Konkurransetilsynet har godtatt kjøpet er at mobilselskapet Ice, som skal bygge et landsdekkende nytt mobilnett , overtar 90.000 bedriftskunder i Network Norway som frem til nå har vært eid av Tele2.

Samtidig kjøper Ice kjeden Officer som har 20 forhandlere i Norge av Tele2.

Fra før av har Ice inngått avtale om å overta Tele2`s gamle mobilnettverk. I praksis betyr det at Ice får tilgang til basestasjoner og kan sette opp det nye mobilnettet raskere. Samtidig har Ice inngått en avtale om å benytte TeliaSonberas mobilnett i Norge der de selv ikke har dekning.

- De seneste 15 månedene har vi forberedt og posisjonert oss for å gå fra å være en rendyrket leverandør av mobilt bredbånd til å bli Norges tredje største mobiloperatørselskap. Vi ser frem til å samarbeide med TeliaSonera og til å tilby markedets beste nettverksdekning til kunder av Network Norway og ice.net, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice i en pressemelding

 

"Grunnlag for utvikling"

Konkurransetilsynet tillater at TeliaSonera kjøper Tele2 Norge mot at selskapet blant annet inngår en roamingavtale og selger mobilnettverk og Network Norway til Ice.

– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

Etter tilsynets varsel om å stanse oppkjøpet i desember, valgte partene å komme med et nytt og forbedret tilbud om avhjelpende tiltak for imøtekomme tilsynets konkurransebekymringer.

– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet.  Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i en pressemelding.

"På likere vilkår"

Ledelsen i TeliaSonera er meget fornøyd med avgjørelsen.

-Dette er en god dag for norske forbrukere. Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere. Nettutbyggingen vil bidra til at Norge blir en av verdens mest høyteknologiske nasjoner, sier Charlotta Rehman, administrerende direktør i TeliaSonera Norge i en pressemelding.

- Et større og sterkere selskap vil også sikre et mangfold av merkenavn, uttaler Rehman. - Våre kunder skal kunne velge mellom One Call, NetCom, Chess og MyCall basert på egne ønsker og behov. Vi skal sørge for gode priser og varierte tilbud.

"Slagkraftig aktør"

Tele2 kan så sikre seg en gevinst på 1,8 milliarder svenske kroner på salget, skriver sellskapet i en pressemelding.

- Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Det sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, og garanterer høyhastighets mobilt bredbånd til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016, sier admistrerende direktør Arild Hustad i Tele2s norske virksomheter i en pressemelding.

Tele2-konsernet melder at selskapet foreslår en ekstra utdeling til aksjonærene på tilsammen 4,5 milliarder svenske kroner som følge av at mobilhandelen i Norge  har fått grønt lys av mynidghetene.

 

Mobilkjøpet

  • 7. juli 2014 kjøper TeliaSonera Tele2s norske virksomheter for 5,1 milliarder svenske kroner.
  • Merkevarene Netcom, Chess, One Call, MyCall og Network Norway får samme eier.
  • TeliaSonera, som eier Netcom og Chess i Norge, vil med oppkjøpet få tilsammen 2,7 millioner kunder og en markedsandel på rundt 41%.
  • Telenor og TeliaSonera får over 90 prosent av markedet.
  • Konkurransetilsynet varslet 1. desember stans av kjøpet.
  • Den 5. februar godkjenner Koknkurransetilsynet kjøpet etter flere avhjelpende tiltak som også medfører at kjøpesummen reduseres til 4,5 milliarder svenske kroner.

 

 

Ny frist for oppkjøp av Tele 2  

NetCom-sjefen går etter ti år i jobben  

TELE2:KONKURRANSETILSYNET VURDERER Å STANSE TELIASONERA-OPPKJØP  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.