Den venstreorienterte tankesmien Manifest Analyse mener spekulanter driver boligprisene til himmels, og krever at regjeringen tar grep før bobla sprekker.

I en rapport som Manifest Analyse presenterer tirsdag, foreslås tre strakstiltak for å roe det kokende boligmarkedet, skriver Dagsavisen.

Vil ha tak

Taket på lån man får rentefradrag på, skal settes til 2 millioner kroner. Dermed blir det mindre attraktivt med høy gjeld.

Formuesskatten på bolig nummer to må økes gradvis fra 50 til 100 prosent, for å hindre spekulasjon.

Dessuten må det bygges flere boliger ved at kommunene kontrollerer utbyggingen og legger til rette for flere prosjekter.

- Ikke nok
– De rødgrønne er med på å subsidiere boligspekulanter som driver opp prisene, sier utreder Ebba Boye i Manifest Analyse til avisa.

Regjeringen skal legge fram sin boligmelding før påske, en melding som i all hovedsak vil dreie seg om hvordan det skal bli lettere å bygge bolig i Norge.

– Det er bra det legges opp til å bygge flere boliger. Men det er ikke nok. Det må gjøres noe med skattesystemet, understreker Boye.

Les også: Rødgrønn boligboble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.