– Jeg jobber akkurat nå midt i et kaos her, og aner egentlig ikke hva som er realitetene i de regnskapene der, sier Terje Formoe (64) når han blir spurt om å kommentere fjorårsregnskapene sine.

–Dessuten er jeg pålagt av Disney å ikke snakke om noe annet enn kinofilmen som har premiere i slutten av måneden, legger han til.

TV-tap og underskudd

Formoe driver Sabeltann-konseptet gjennom tre selskaper. Hovedselskapet heter Kaptein Sabeltann AS og økte omsetningen ifjor fra 7,3 til 12,2 millioner kroner. Det er også dette selskapet som har solgt filmrettighetene til kinofilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» med et budsjett på 50 millioner kroner og Walt Disney Nordic som distributør i Norden. Selv om dette regnskapet viser et beskjedent overskudd, tok Formoe ut et utbytte på 2,9 millioner kroner. Gjenværende bokført egenkapital er på 12 millioner kroner.

Sabeltannprodukter as, som navnet tilsier får produsert og selger spinoffprodukter, omsatte for 14 millioner kroner (17,5 millioner i 2012) og fikk et lite underskudd mens Saberpix as, som ble etablert for å lage TV-serien om Sabeltann i 2010, har vært en heller kostbar affære for Formoe. Det samlede underskuddet de siste to årene har vært på over fem millioner kroner før skatt – nesten like mye som de samlede inntektene.

– Det ble et underskuddsforetak, ja, og det er penger jeg aldri får igjen. Men jeg hadde også andre motiver for å satse på dette, og det ser vi tydelig nå. Jeg ville vise at Sabeltannhistorien egner seg for filmformatet. Uten TV-serien ville det neppe blitt noen film, sier han.

Jubilerer

I år er det 25 år siden sjørøverkapteinen Sabeltann dukket opp for første i Kristiansand Dyrepark. I år ble det solgt hele 60.000 billetter til forestillingen. Og helt siden 1997 har Formoe hatt internasjonale ambisjoner.

–Den drømmen blir nå en realitet. Og tanken er jo at dette bare blir den første filmen av tre. Jeg har sett filmen og har en veldig god følelse. Jeg formelig sitrer etter å få vist frem det vi har laget. Men ingen ting er sikkert i denne verden. Som romerne sa er det ikke lang vei fra Capitol til den Tarpeiske klippe.

– Fra kapital?

– Hehe, ja det er en omskriving som passer bra i DN, mener Formoe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.