Helgen byr på solide utfordringer for løpeentusiaster. I Tunnsjøen i Nord-Trøndelag går den 34. utgaven av Portfjelløpet av stabelen. 17,2 kilometer i myr og fjell. I Telemark arrangeres historiens første Viking Challenge. Et motbakkeløp med to løyper på henholdsvis 800 og 1600 høydemeter som begge ender på Gaustatoppen.

Våte myrer gir ekstra utfordring

Portfjellet som ligger på svenskegrensen i Lierne kommune i Nord-Trøndelag, starter i Sverige med 4-5 kilometer motbakke i myrterreng før man krysser porten som er 746 m.o.h på sitt høyeste punkt. Her løper man 3 kilometer på fjell før man begynner nedstigningen i skogsterreng på 5-6 kilometer. De siste 3 kilometerene går på innmark og skogsbilvei før du kommer til mål i Tunnsjø.

-Du kommer i mål på et lavere punkt enn du startet. Det er det som gjør denne løypa så fin, du får kjørt deg skikelig i starten før du løper fortere og fortere nedover mot slutten. Vi har en del fine terrengløp i Norge, men få har denne løypeprofilen og blandingen av myr, fjell og skogsterreng, sier løpsarrangør Einar Otto Ingulfsvann.

Forrige helg kontrollmålte arrangørene løypa for en liten omgjøring på slutten. De registrerte våte forhold i skog og myr. En kald værtype har dominert store deler av juni for Trøndelags vedkommende, og helgen blir ikke bedre. Yr.no melder 6 grader, regn og liten kuling i Tunnsjø på Lørdag.

Løypeprofil Portfjelløpet
Løypeprofil Portfjelløpet
 

Mange sterke til start

Tidligere skiløper på landslaget Anders Eide holder løyperekorden i Portfjelløpet med 1.04.35. Rekorden står fra 1995. På kvinnesiden er det Laila Kveli som har rekorden med 1.21.46 fra 2008. Eide er foreløpig ikke meldt til start, men det er Laila Kveli og en rekke andre sterke løpere fra ski og løpemiljøet. Kenneth Myre, Anders Högberg, Keio Priks, Kristin Gausen, Laila Kveli og Frode Estil er blant de sterkeste utfordrerne tror løpsarrangøren.

Bestig Gaustatoppen fra to kanter

Gaustatoppen er nok kjent for de fleste som målgang til Norseman. Nå kan de som ikke deltar i ekstrem triathlonet få en sjanse til å konkurrere opp den krevende toppen på 1600 meters stigning.

-De tøffeste kan bryne seg på 1600 høydemeters stigning fordelt på knappe elleve kilometer, med fellesstart i Rjukan sentrum. Den mer folkelige løypa går fra Staveroi, og byr på 800 høydemeters jevn stigning fordelt på fire kilometer. Her kan man delta som klubb, bedrift eller familie, med åpen start. Begge løypevalgene har felles målgang ved Gaustahytta på toppen, sier løpsarrangør Endre Løvaas

Alpinistene Henrik Kristoffersen, Kjetil Jansrud og Leif Kristian Haugen er å finne blant de påmeldte til Viking Challenge og løpsarrangøren merker at det er en god tid for denne typen løp i Norge.

-Kombinasjonen av mosjon og rå naturopplevelser har aldri stått sterkere i Norge. Motbakkeløp er jo topptur i sommerhalvåret som konkurranseform, og kompletterer for mange kalenderåret, sier løpsarrangøren.

Andre løp denne helgen er motbakkeløpet Pinåsløpet og Molden opp. Sistnevnte er del av Norgescup i motbakkeløp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.