- Det blir som å sykle en tur med kompiser og ta tiden på de morsomste delene av løypa, sier Knut Lønnqvist til Fri Flyt.

Han har arrangert enduroritt i noen år, og er et av menneskene bak 80Twenty Enduro Series, en serie på fem enduroritt som i år arrangeres rundt omkring i Norge.

Enduroritt er inndelt i fartsetapper og transportetapper, der fartsetappene helst foregår i utforbakke. Det betyr at deltakerne i løpet av transportetappene ofte må klatre mange høydemeter. Det blir ikke tatt tid på transportetappene, men fartsetappene begynner på et bestemt tidspunkt. Er man ikke på plass når fartsetappen starter, begynner tiden likevel å gå.

Alle typer syklister

- De aller fleste som sykler enduro, har til nå vært vanlige stisyklister som kanskje ikke har konkurrert så mye før, i tillegg til noen utforsyklister. Alle over 17 år kan delta i rittene våre, sier Lønnqvist til Fri Flyt.

De fleste fartsetappene foregår på grove stier med steiner, røtter og hull. I tillegg kan transportetappene være krevende.

- Det holder ikke å være teknisk god i utforbakker, man må være i generelt god form, og ha god konsentrasjonsevne. Også gjelder det å unngå å gå på snørra for mye. Rask, stødig kjøring og god form er det grunnleggende, sier Lønnqvist.

Mangedoblet deltagerantall

Flere av de tradisjonelle, mellomstore terrengrittene har opplevd synkende deltagelse de siste årene. I 2009 hadde Raumerrittet 4 000 deltagere, i år er snaut 1 000 påmeldt en uke før rittet. Foreløpig er ikke enduro i nærheten av disse deltagertallene.

- I 2012 var det 16 påmeldte på det første enduro-rittet i Nesbyen, i år ble OsloEnduro utsolgt på to dager. Det var over hundre deltagere, og det er omtrent det vi har kapasitet til, sier Lønnqvist.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.