Tradisjonelt er det franskmennene som roper høyest om «terroir» og som foraktelig omtaler spesielt «Den Nye Verdens» viner som industriviner uten historie og nettopp «terroir». Det er i den enkelte vinmarks jordsmonn, mikroklima og så videre at vinens «terroir» trer frem. Vinmakerens rolle blir da å få frem dette unike i vinene han lager. Det skal da i beste fall føre til at vinmakerens ulike viner laget på samme drue skal smake forskjellig fra vinmark til vinmark. Det er med andre ord ikke noe mål i seg selv å påvirke prosessen for mye.

D2:Frontene hardnes mellom vinens purister og fremskrittsoptimister

Myter og kunst
Michele Chiarlos respekt for vinmarkenes «terroir», kombinert med hans dype respekt for områdets historie er utgangspunktet for hele hans vinfilosofi.

 

Urgamle myter forbundet med nettopp elementene blir til en slags «terroirisme»-filosofi, som Chiarlo har tviholdt på som bakteppe for vinene sine i over 40 år.

Han har også fått kunstnere til å tolke sin filosofi. Hans sans for elementene (jord, luft, ild, vann) går dermed igjen i et hav av kunstneriske uttrykk tolket gjennom en rekke kunstneres verk. Disse verkene er igjen plassert rundt omkring på eiendommen og i vineriet.

Verd å vente på
Det er nå fem viner tilgjengelig fra Michele Chiarlo i Bestillingsutvalget. I mai kommer det to til, blant annet hans meget berømte Moscato d’Asti. Selv om vinene må bestilles, tar det ikke lange tiden før du får flaskene til ditt lokale polutsalg. Vi har anmeldt et par-tre av disse vinene tidligere. Tiden har gjort dem godt så et par viner er blitt litt oppgradert i forhold til tidligere smakinger.

 

59232 Barolo Cerequio 2005
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 498,90 Bestilling
93 poeng
Gaia Wine & Spirits
Kommer fra et sørvendt amfi mellom landsbyene Barolo og La Morra. Plantene ble satt i 1972. Kompleks duft av tobakk, nøtter, lær, mint, mandler og kirsebær. Fyldig frukt, strenge tanniner og flott syre på smak. En aldeles nydelig Barolo med en lang, lang avslutning. La ligge i åtte til 18 år.

59230 Barolo Tortoniano 2005
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 349,90 Bestilling
91 poeng
Gaia Wine & Spirits
Dufter av lær og kirsebær med fine florale toner. Stramme og tydelige tanniner, kombinert med balansert syre og lett frukt på smak. Rustikk, herlig vin med lang avslutning. God nå, men best om fem til 15 år.

59228 Barbaresco Reyna 2006
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 299,90 Bestilling
90 poeng
Gaia Wine & Spirits
Tradisjonell, rustikk vin med innslag av blomster, tørt treverk, sopp, nøtter og lær på duft. Stramme tanniner, kombinert med lett og delikat frukt. Stram, sursøt vin. God nå, men vil være på topp om fem til 15 år.

59231 Barbera d’Asti Le Court 2007
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 349,90 Bestilling
90 poeng
Gaia Wine & Spirits
En av de aller beste barberaene som finnes. Krydret duft med hint av anis, kirsebær røk og nøtter. Stram og strukturert på smak, med flott syre og integrerte tanniner. Rustikk og lang avslutning. Drikk nå og i tre til fem år fremover.

59229 Barbera d’Asti Le Orme 2007
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 159,90 Bestilling
88 poeng
Gaia Wine & Spirits
Mineraler, krydder og mørke bær på duft. Stram syre og frisk frukt med bra konsentrasjon på smak. Nydelig tradisjonell barbera. Drikk nå og i to til tre år fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.