Frankrike har satt ut flere tusen soldater for å vokte sårbare steder. Tungt væpnet politi preger gatene i Brussel. EU styrker vaktholdet ved flere institusjoner. 2015 har fått en start i terrorens tegn i Europa.

Belgisk spesialpoliti aksjonerte torsdag kveld flere steder og pågrep 13 personer. Ytterligere to personer ble pågrepet i Frankrike. Fredag ble fem av de pågrepne siktet for terrorisme.

Etter å ha fulgt en angivelig terrorcelle i noen uker, var politiet overbevist om at et stort angrep var nært forestående.

– De planla å drepe politifolk på åpen gate og på politistasjoner, sier Eric Van Der Sypt i belgisk påtalemyndighet etter at politiet fant både våpen, sprengstoff, politiuniformer og falske dokumenter.

Ingen oppblussing

En anonym, vestlig etterretningskilde sier til CNN at det nå er opptil 20 sovende terrorceller i Europa. Men Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) stiller seg tvilende.

– Mitt instinkt er at man skal være skeptisk til denne typen påstander, sier han til NTB.

Hegghammer kan ikke se at det har vært snakk om noen oppblussing av terror, til tross for aksjonene i Paris.

– Det har ikke blusset opp. Flere store terrorplott ble avdekket både i Europa og andre steder i fjor, og aktiviteten i disse miljøene var høy, sier han.

– At det nå kom to terroraksjoner på kort tid i Paris, var trolig en tilfeldighet, mener han.

Beredskap

Også fransk politi var i aksjon natt til fredag. Tolv personer ble tatt inn til avhør i forbindelse med forrige ukes Paris-angrep, ifølge avisen Le Monde. Tysk politi aksjonerte torsdag mot flere adresser og pågrep to personer som angivelig planla aksjoner i Syria.

– Etter angrepet mot Charlie Hebdo er alle de europeiske sikkerhetstjenestene i høyeste beredskap. De er klare til å slå hurtig til mot ekstremister som vil kopiere det som skjedde i Paris, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til Politiken.

Lar seg inspirere

Påtalemyndigheten i Belgia understreker at det foreløpig ikke er noe som tyder på en sammenheng mellom den belgiske gruppen og terroristene i Paris.

Selv om det ikke er påvist noen forbindelse mellom miljøene, kan de være inspirert av hverandre, tror Ranstorp.

– Angrep som i Paris har en viss dynamikk. Det leder til copy cat-aksjoner. I tillegg legger det mer trykk på disse cellene som venter, ettersom de er utsatt for mer trykk fra sikkerhetstjenestene, sier Ranstorp til Nettavisen.

– Det kommer nok flere preventive sikkerhetsaksjoner i andre land, sier han.

Fremmedkrigere

Flere av de pågrepne i Belgia skal ha vært i Syria som fremmedkrigere. Myndighetene i Brussel mener over 300 belgiere har tatt turen til Syria med samme mål. Fra hele EU kan det ifølge Europol være snakk om mellom 3.000 og 5.000.

Tettere samarbeid for å holde oversikt og kontroll med de såkalte fremmedkrigerne er nå igjen på toppen av dagsordenen i EU.

Hegghammer advarer mot å overdrive faren hjemvendte Syria-krigere kan utgjøre.

– Vi må ikke se oss blinde på trusselen fra fremmedkrigere. De er ofte kjent for politiet og befinner seg alt på radaren. Det siste året har vi sette flere terrorplott der IS-sympatisører har vært involvert, enn der hjemvendte Syria-krigere har vært involvert. (©NTB) (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.