Brende har merket seg at terrorister som gjennomfører angrep i Europa i økende grad er finansiert med egne midler. Omar Abdel Hamid El-Hussein, som skal ha stått bak terrorangrepet i København er 22 år gammel og født i Danmark. Politiet har sagt at mannen trolig handlet alene, og at det ikke er noe som tyder på at han har vært i konfliktområder som Syria eller Irak.

Brende mener det er viktigere enn noen gang med godt etterretningssamarbeid på tvers av landegrenser for å bekjempe terrorfinansiering og terrorangrep.

- EU-land diskuterer nå flere nye terrortiltak, blant annet tettere utveksling av etterretningsinformasjon. Et annet diskusjonstema er strengere grensekontroll mellom Schengen-land, sier Brende.

Antisemittismen sprer seg

Mandag kveld la han ned blomster ved synagogen i København, hvor 37 år gamle Dan Uzan ble skutt og drept av terroristen. To vakter ble såret i angrepet. Brende er å svært bekymret over antisemittismen som sprer seg i Europa.  Jøder  på kontinentet blir trakassert, synagoger angrepet og gravlunder ramponert.

-Jeg synes det  er fryktelig skremmende at man skal se en oppblomstring av antisemittisme i det 21 århundre, sier Brende.

Han forteller at møtet med forstanderen i synagogen gjorde sterkt inntrykk.

- Den drepte var en aktiv deltager i trosamfunnet. At man skal bli skutt på åpen gate midt i København fordi man har jøde viser at vi må styrke kampen mot den typeekstremisme og  terrorisme.

Han mener vi enda større grad må bevisstgjøre barn og ungdommer om hvor den snikende antisemittismen kan være.

- I en del miljøer, blant annet noen muslimske, har antisemittismen fått en grobunn. Vi har alle et ansvar å stå opp mot antisemittisme. Det er opprivende å stå her. De siste hendelsene i København viser hvilke krefter vi kjemper mot, sier Brende.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Terroren i Danmark viser at ingen er trygge