– Under alle terrorhandlinger ligger det enorme uløste konflikter i Midtøsten, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard.

– Uten å få bukt med disse konfliktene får vi ikke bukt med terrorismen.

De 28 utenriksministrene i EU inviterte derfor Den arabiske liga til diskusjon i Brussel mandag, etter uker som har stått i terrorens tegn i Europa.

Frykt for nye terrorangrep har utløst skjerpede sikkerhetstiltak i flere europeiske land. Væpnede soldater holdt vakt utenfor EU-institusjonene i Brussel idet ministrene møttes.

Allianse

– Vi trenger en allianse, understreker EUs utenrikssjef Federica Mogherini om møtet med Den arabiske ligas leder Nabil al-Arabi, som på sin side påpeker at terror er noe som rammer alle land.

– Dette er ikke et spørsmål om Europa og Vesten mot islam. Vi trenger en dialog for å møte disse spørsmålene sammen. Vi møter den samme trusselen, sier Mogherini til pressen i Brussel.

Ministrene arbeider blant annet for å få EU mer engasjert i konfliktløsing ute i verden. Og landene tar til orde for et tettere antiterrorsamarbeid med land som Tyrkia, Egypt, Jemen, Algerie og golfstater.

Samarbeid

Angrepene i Paris og en omfattende antiterroraksjon i Belgia har igjen satt såkalte fremmedkrigere på dagsordenen i EU. Og igjen diskuteres behovet for bedre samarbeid mot terror.

– Vi må dele informasjonen bedre og samarbeide bedre, sier Mogherini om et arbeid som Unionens justisministre får på bordet når de møtes i slutten av januar.

Det blir opp til dem å diskutere en innstramming av grensekontrollen, bedre utveksling av etterretning og kontroversielle planer om et felles system for innsamling av passasjerdata.

– Svaret er et mer samlet Europa, sier Lidegaard. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.