Det planlagte beredskapssenteret egner seg lite for justisminister Anders Anundsens skrytevideo. Kostnadene har gått i været og ferdigstillingen av senteret er utsatt på ubestemt tid:

* I august 2012 forsikret tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) at et samlet beredskapssenter skulle stå ferdig på Alnabru ved utgangen av 2017 og at det skulle koste én milliard kroner.

* I januar i år skrev DN at kostnadsestimatet for Alnabru var kommet opp imellom 2,7 og 3,4 milliarder kroner, ifølge konseptvalgutredningen.

* I statsbudsjettet fremkommer det at anslagene for prosjektets kostnadsramme nå er oppe i 3,5 milliarder kroner, ifølge en ekstern kvalitetssikringsrapport. Anundsen har forkastet Alna til fordel for Grønmo eller Taraldrud. Nå opplyser justisdepartementet at det neppe er mulig å ha ferdigstilt et beredskapssenter i 2020.

Forkastet politiets plan

Anundsen har nå endelig forkastet Alnabru som alternativ, angivelig på grunn av merkostnader samt dårligere utvidelsesmuligheter og treningsforhold. Statsråden er ikke i tvil om at forholdene ligger bedre til rette på Grønmo eller Taraldrud som ligger i Ski kommune, to mil utenfor Oslo sentrum.

– Konseptet vi nå sitter med er bedre både gjennom mobiliseringskraften, responstiden og øvingsmulighetene, sier Anundsen til DN.

Statsråden kommenterer kostnadsutviklingen på denne måten:

– Som en del av kvalitetssikringsprosessen er det ikke unaturlig at kostnadsbildet utvikler seg. Tidlig i prosessen er det et større usikkerhetsrom. Nå er vi et steg videre på å få vite hva det vil koste.

Tidligere i år ble Alnabru-alternativet, som lenge var foretrukket i Oslo-politiet, estimert til å bli 200 millioner dyrere enn Grønmo-alternativet. Nå er merkostnaden steget til 840 millioner kroner.

– Jeg tror ikke Alnabru noen gang ville blitt realisert.

22. juli-tiltak

I statsbudsjettet går regjeringen inn for å bevilge 25 millioner kroner til forprosjektering.

Hensikten med senteret er å samlokalisere beredskaps­troppen, bombehunder, krise- og gisselforhandlere, politihelikoptertjenesten og taktisk og teknisk etterforskningskompetanse. Ved å samle disse funksjonene på ett sted, vil utrykningstiden kuttes og politiets helikoptertjeneste komme mer til sin rett.

Senteret ble presentert som ett av de viktigste tiltakene etter terrorangrepet 22. juli.

Ikke penger til helikopter

Helikoptertjenesten, som var satt på bakken 22. juli, er ikke nevnt i statsbudsjettet. Fremdeles er det ikke tatt noen investeringsbeslutning for oppgradering av dagens gamle maskiner. Idag er tjenesten oppsatt med en 11 år gammel EC 135 maskin samt en innleid maskin fra England.

Anundsen erkjenner at det haster med en avklaring.

– Vi har helikoptertjenesten til vurdering i departementet. Det er viktig at disse prioriteringene blir gjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.