– Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sa Hollande på en pressekonferanse i Brussel fredag ettermiddag.

– Så vidt vi vet er én drept og to såret. Gjerningsmannen er pågrepet og identifisert, sa han.

Personen som ble drept i angrepet på en gassfabrikk utenfor Lyon, er identifisert som lederen for et transportfirma, ifølge franske medier.

Den drepte skal ha vært på stedet i forbindelse med en leveranse til fabrikken, ifølge avisen Le Dauphiné.

Hodet til den drepte skal ha blitt funnet spiddet på gjerdet til inngangen.

Reiste hjem

Frankrikes president François Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel på grunn av angrepet i Saint-Quentin-Fallavier, melder AFP.

Statsminister Manuel Valls har beordret forhøyet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes etter angrepet. Det franske forsvarsrådet har innkalt til møte i Elysee-palasset klokken 15, ifølge Le Dauphiné. Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve vil umiddelbart reise til stedet, melder fransk presse. Han er ventet å ankomme området i 12-tiden.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

- Trolig lokale

– Det har vært få om noen eksempler på at slike terrorangrep i Europa har vært styrt av IS i Syria eller Irak. Det har til nå vært snakk om desentraliserte terrorangrep utført av sympatisører, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Helge Luraas ved Senter for internasjonal og strategisk analyse er inne på det samme overfor VG.

– Med tanke på at angrepet er gjennomført i en litt perifer del av Frankrike, og at de kanskje ikke har oppnådd det de håpet på tror jeg nok ikke angrepet er planlagt i utlandet, sier han.

At fabrikken som er rammet, eies av amerikanske interesser, er i tråd med trusselbildet, framholder Nesser.

– Det er blitt vanlig med angrep mot mål som symboliserer invasjoner av muslimske land eller fornærmelser mot profeten. Men at en økonomisk aktør – et selskap – blir rammet slik tilfellet synes å være nå, er uvanlig.

– Terroristenes mål blir mer uforutsigbare, sier forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen til VG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.