Terrorgruppen som kaller seg IS fester grepet om Libya, og ligger an til å kontrollere størstedelen av landets oljereserver, produksjonsfasiliteter og eksporthavner.

BAKGRUNN: Nærmer seg kontroll over Libyas olje dnPlus

Kontrollen over oljereservene er likevel ikke den eneste grunnen til at IS nå prioriterer Libya. IS har også et uttalt mål om å ta over Egypt for å omringe og på sikt ta over Israel.

Angriper oljen: Brannmenn forsøker å slukke flammene i en oljetank i Ras Lanuf i Libya etter et angrep 6. januar i år. Terrorgruppen IS tok på seg skylden for angrepet.  Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
Angriper oljen: Brannmenn forsøker å slukke flammene i en oljetank i Ras Lanuf i Libya etter et angrep 6. januar i år. Terrorgruppen IS tok på seg skylden for angrepet. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

- IS ønsker å åpne en ny front mot Egypt. Å kontrollere Irak, Syria og Egypt er den eneste måten å ta Israel på, som er IS’ ultimate mål. De ønsker å angripe Egypt fra to kanter, sier Midtøsten-analytiker Firas Abi Ali (34) i det anerkjente amerikanske analyseselskapet IHS til DN.

De siste månedene har en ny terrororganisasjon sprunget frem som har sverget troskap til IS i Egypt, kalt «Misr», det arabiske navnet for Egypt. Gruppen har gjennomført et tosifret antall terrorangrep i Kairo, Egypts hovedstad. Gruppen har blant annet stått bak bombingen av et russisk passasjerfly i november i fjor.

Vil lamme oljen

I første omgang ønsker terrorgruppen å lamme Egypts olje- og gassproduksjon gjennom angrep i Egypt, ifølge IHS.

- IS ønsker å gjennomføre målrettede angrep mot Vest-Egypt, der størstedelen av landets viktigste energiressurser ligger, sier Ali.

Ifølge det amerikanske energibyrået EIA kommer halve Egypts oljeproduksjon fra den vestlige delen av landet.

Egypt produserer omtrent 531.000 fat olje per dag. Det er den fjerde høyeste produksjonen i Afrika, og den største blant afrikanske land som ikke er med i oljekartellet Opec.

 

 

Egypt har 4,4 milliarder fat i påviste oljereserver, Afrikas sjette største. Til sammenligning er Norges oljereserver på omtrent 5,5 milliarder fat.

I tillegg til dette har Egypt kontinentets høyeste raffinerikapasitet og kontrollerer Suez-kanalen, den viktigste shipping-kanalen for oljetransport mellom Midtøsten og Europa.

Dersom situasjonen i Libya fortsetter som den gjør i dag, vil IS bli den dominerende makten i Libya, ifølge IHS’ analyser. Det vil åpne for mulige angrep mot Egypt.

Israel og Egypt styrket forrige uke det militære samarbeidet rundt landets grenseområder, som en respons til IS' fremvekst i regionen.

Inspirert av korstog-bekjemper

Ifølge selskapet selv får IHS’ analyseteam daglig inn flere hundre rapporter om voldelige sammenstøt i regionen, og følger alle IS’ informasjonskanaler tett. Denne informasjonen viser at IS er inspirert av en nesten tusen år gammel hærfører.

- IS' felttog mot Israel er inspirert av den historiske hærføreren Saladin, forklarer Ali.

Hærføreren Saladin er mest kjent for sin kamp mot kristne korsfarere. På 1100-tallet erobret han både Syria og Egypt før hæren hans drev korsfarerne ut av Jerusalem. Det er denne taktikken IS nå bruker for å oppnå sitt mål om å danne et kalifat som kontrollerer den muslimske verden.

Vil bygge terrornettverk

Det er en rekke konsekvenser som kan true regionen og styrke IS dersom terrorgruppen klarer å kontrollere Libya.

Gruppens grep om Irak og Syria løsnes stadig, og en rekke angrep mot IS-kontrollerte oljefelt i regionen skader inntjeningen for gruppen.

Daglig pumpes rundt 40.000 fat olje opp i Syria. Til sammenligning produseres nesten 400.000 fat per dag i Libya, som inntil få år siden produserte 1,6 millioner fat om dagen.

Terrornettverk: Avbildet er lederen for terrorgruppen Boko Haram, Abubakar Shekau. Gruppen har sverget troskap til IS. Foto: AFP PHOTO/BOKO HARAM/NTB Scanpix
Terrornettverk: Avbildet er lederen for terrorgruppen Boko Haram, Abubakar Shekau. Gruppen har sverget troskap til IS. Foto: AFP PHOTO/BOKO HARAM/NTB Scanpix (Foto: Afp)

I tillegg til potensielle oljeinntekter, finnes det en rekke strategiske fordeler for IS i å kontrollere Libya.

- Libya er en hovedterminal for smuglerruter gjennom Afrika. Det gjør at det er store inntjeningsmuligheter for gruppen her. IS er svært flinke til å bruke eksisterende kriminelle nettverk til egen inntjening, sier Ali.

Libya vil også være et effektivt hovedsete for et omfattende terrornettverk på kontinentet:

- Andre grupper som sverger troskap mot IS’ ideologi på kontinentet vil også tjene på å ha IS i Libya. Der vil de kunne få tilgang til våpen, militær trening og opplæring i å tjene penger, sier han.

Den nigerianske terrorgruppen Boko Haram, som kontrollerer deler av Nigeria og mindre territorier i nabolandene Niger og Kamerun, er en av flere afrikanske terrororganisasjoner som har sverget troskap til IS.

Les mer på DN.no:

Midtøsten-konfliktene som preger oljemarkedet  

Ansatte tar lønnskutt i offshore-rederi  

- Saudi-Arabia ser at strategien deres fungerer

Nekter ansatte å dra til Libya dnPlus  (DN+)

Advarer om ny voldsspiral dnPlus  (DN+)

Se DNTV:

Nærmer vi oss en ny krig mot terror?

DNs Kjetil Wiedswang og VGs Frithjof Jacobsen kommenterer situasjonen etter Parisangrepet.

Nærmer vi oss en ny krig mot terror?
DNs Kjetil Wiedswang og VGs Frithjof Jacobsen kommenterer situasjonen etter Parisangrepet.
09:52
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.