Joav Melchior, sjefrabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, sier til Vårt Land at han personlig er bekymret, men at han velger ikke å være redd.

– Vi velger ikke å være redde, og gjør det vi kan for å føle oss trygge i et kanskje litt mindre trygt miljø. Det er en daglig kamp, først og fremst med oss selv, sier Melchior.

Journalist, forfatter og regissør Monica Csango sier hun opplever de dødelige angrepene mot koshermarkedet i Paris som «rent hat og pur antisemittisme» og minner om skuddene mot synagogen i Oslo i 2006, at jødiske barn hetses i skolen, at jøde brukes som skjellsord i skolegården og at den jødiske gravlunden tilgrises.

- Negativ retning

Vibeke Moe, stipendiat ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) har intervjuet 54 av de om lag 1.500 jødene som bor i Norge.

– Det er klart at historier fra utlandet preger hvordan jøder i Norge opplever situasjonen, sier Vibeke Moe.

Holdninger blant muslimer, og hvordan Midtøsten-debatten påvirker dem, var de vanligste bekymringene Vibeke Moe støtte på i intervjuene.

– De fleste opplevde at utviklingen gikk i negativ retning. Det bekreftes av en spørreundersøkelse utført av Det Mosaiske Trossamfund i 2012. Angrepene i Frankrike har nok forsterket bekymringen, sier hun til Vårt Land. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.