Carlos Sjakalen, som sitter fengslet på livstid for venstreradikal terror, sier han kunne bevege seg fritt i Sveits på 1970-tallet som følge av en avtale mellom sveitsiske myndigheter og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Det er avisen Neue Zürcher Zeitung (NZZ) som har intervjuet Carlos, hvis egentlige navn er Ilich Ramírez Sánchez, via hans advokat.

I intervjuet omtaler han avtalen mellom Sveits og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som en «ikkeangrepspakt».

Han sier også at han følte seg så trygg i Sveits at han fløy til Zürich i stedet for Wien da han i 1975 var på vei til Østerrike for å bortførte oljeministre fra Opec-toppmøtet, en aksjon som var ment som en støtte til palestinerne.

Passofoto av Sjakalen fra 70-tallet.
Passofoto av Sjakalen fra 70-tallet.

Sjakalen og fem andre tok seg da inn i hovedkvarteret til oljeeksporterende land Opec i Wien og tok 11 ministere som gisler. Tre personer ble drept under aksjonen.

Les også: 30 år siden «Sjakalen» slo til mot OPEC

Uttalelsene vil etter alt å dømme gi nytt liv til spekulasjonene om hvorvidt Sveits i all hemmelighet valgte å se gjennom fingrene med PLOs aktivitet på 1970-tallet i bytte mot forsikringer om at gruppen ikke kom til å gjennomføre angrep på sveitsisk jord.

– Selvfølgelig holdt vi oss til det, sier Carlos i intervjuet.

Han husker at han en gang så en plakat med etterlysning av seg selv mens han sto i passkontrollen på flyplassen i Zürich. Vakten vinket ham raskt gjennom.

Carlos, som opprinnelig er fra Venezuela, reiste da på sitt søramerikanske pass.

Les også: Skaper bekymring blant utenlandske diplomater

Snowden får norsk ytringspris

Hydro frikjenner seg selv

Se DNtv: Skal doble salget i Norge
Skal doble salget i Norge
Lexus viser sportscoupé som skal hjelpe til med en dobling av salget.
01:43
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.