Sammen med to andre venninner skulle Trude Westby og Tone Tønseth fredag kveld spise middag på restauranten Le Repaire de Cartouche som ligger i parallellgaten til konserthuset Bataclan i Paris.

De møttes klokken ni, men rakk aldri å spise maten de hadde bestilt.

- Jeg satt med ansiktet mot døren, og merket at det var noe som skjedde. Folk tittet veldig ut av vinduene, og mennesker utenfor begynte å løpe i panikk, forteller Westby til DN.

Da en av servitørene i restauranten begynte å gråte, tok Westbys franske venninne kontakt med en av de ansatte.

- De fortalte at det var skyting utenfor, men at de ikke visste hva som skjedde, forklarer hun.

Gjemte seg

Like etter ble Westby vitne til at flere mennesker kom løpende inn i restauranten. Én av dem var en jente med blod over hele seg.

- Da begynte folk å rope at vi måtte kaste oss ned på gulvet. Det gjorde vi, og så krabbet vi inn på toalettet. Der ble vi sittende veldig lenge før vi fikk beskjed om at vi kunne komme ut.

Mens de gjemte seg på toalettet, hørte de mange skudd fra gaten. Westby tror dette var skudd fra politistyrkene som hadde ankommet.

- Etterhvert kom det inn flere fra konsertlokalet som ble angrepet. En mann fortalte oss hvilken konsert det var snakk om og at flere var blitt skutt. Men han ville ikke snakke mer om hendelsen fordi han var så redd, forteller Westby.

Tomt i gaten

De norske venninnene anslår at de forble i restauranten mellom tre og fire timer etter at terrorangrepene startet. Da fikk de beskjed om at stedet stengte og at alle måtte ut.

Utenfor var området sperret av.

- Det var politi og ambulanser over alt. Du så ikke annet, det var sikkert hundre biler, forklarer Westby.

De fire venninnene dro til en annen bekjent som bodde rett i nærheten. På veien så de bårer med mennesker som var blitt såret eller hadde omkommet.

- Mannen til venninnen vi da var hos kjørte meg tilbake til hotellet på scooteren sin, mens Tone hoppet inn i en taxi. Det var ikke én bil i gatene, forteller de.

Vil hjem

Lørdag befinner de seg fortsatt på hotellet utenfor de terrorrammede områdene, og har mest lyst til å reise tilbake til Norge.

- Vi er her for å besøke en fotomesse, men har egentlig bare lyst til å dra hjem, sier Westby som beskriver hele opplevelsen som «absurd».

- Folk reagerer så forskjellig i en slik situasjon. Noen roper og skriker, én jente begynte å synge Edith Piaf-sanger i et forsøk på å roe ned folk, mens en annen person forsøkte å ta kommandoen.

 

Les også: Reitan ruller ut ny matkjede

Eksperter: Angrepet bør ikke komme som noen overraskelse

Kronerulling mot asylmottak

 

Se også:

Disse kunstverkene kan bli dine:

Disse kunstverkene kan bli dine
Tirsdag skal kunst til en anslått verdi av 30 millioner kroner auksjoneres bort hos Blomqvist.
02:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.