Angrepene i Paris er en grusom terrorhandling som må fordømmes på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Voldelig ekstremisme preger Europa. Det er et faktum. Men vi skal ikke la oss dupere av denne type ekstremisme. Demokratiet skal seire, sa Brende da han ankom den franske ambassaden i Oslo lørdag ettermiddag.

Brende la ned en bukett hvite roser med rødt bånd for å vise solidaritet med det franske folk, og overbrakte deretter sine kondolanser til Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives.

– En grusom terrorhandling har igjen rammet Frankrike. Men dette kan ramme alle, understreket utenriksministeren, sier Brende, som la til at kampen mot Den islamske staten (IS) nå må trappes opp.

– Fortløpende vurderinger

– Det er ingen tvil om hva ISIL står for. Det er grusomme handlinger. Vi må nå trappe opp kampen mot ISIL, sa Brende.

De neste dagene skal brukes på samråd i Europa for å finne ut hvordan situasjonen skal håndteres. Her hjemme foretas det løpende vurderinger, understreket han.

– Dette er ikke dagen for å konkludere, men for å vise solidaritet, sa Brende.

«Sorg og bestemthet»

Ambassadør Jean-Marc Rives sier at han tror Frankrike blir angrepet fordi landet står i første rekke når humane verdier som frihet og demokrati, skal forsvares.

– Jeg vet at jeg kan stole på nordmenn og det norske folk. Angrepet i Frankrike kunne skjedd i ethvert land med demokratiske verdier, sa Rives.

Rives sier ambassaden har fått en del henvendelser fra nordmenn i Frankrike.

– Vi er så heldige å ha en del franske konsulater, blant annet i Bergen, Stavanger og Kirkenes. Vi har gitt en felles beskjed til alle: Sorg og bestemthet. Sorg for å vise at vi føler med folk som har opplevd vonde ting og bestemthet for å vise at franske myndigheter skal vise bestemthet i tiden framover, sier Rives.

Et angrep på oss alle

Utenriksminister Børge Brende (H) sier i en offisiell uttalelse at terrorangrepene i Paris var et angrep på oss alle.

– Terroristenes usle mål var å ramme så mange uskyldige mennesker som mulig. Dette var et angrep ikke bare på Paris og det franske folk, men på oss alle, sier Brende.

Han legger til at det midt i tragedien samtidig er rørende å se det store samholdet som brer seg blant folk i Paris og Frankrike, og støtte som kommer fra hele verden.

– Norge fordømmer på det sterkeste terrorangrepene. Vi støtter franske myndigheter i deres arbeid med å komme til bunns i hvem som står bak, og holde de skyldige ansvarlig, sier statsråden.

Den norske ambassaden i Frankrike legger ut oppdatert informasjon om situasjonen i Paris på sine nettsider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les mer om terroraksjonen i Paris:

Muslimske fordømmelser av Paris-angrepet

Norsk politi beredt til å skjerpe beredskapen

- Bang, bang, bang. Og det er skyting rett bak huset vårt. Fem døde rett bak huset vårt.

Hvorfor Paris ble terrormål