DN snakket med Jagland mens han var på vei tilbake til Strasbourg. Da angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo fant sted i Paris, var Jagland i møter med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, der blant annet korrupsjon og sikkerhet ble diskutert.

– Dette er en fryktelig hendelse, lignende det vi også så på Utøya. Det er gjennomført av gale mennesker, men det bygger opp under et større bilde vi nå ser i Europa, en økende radikalisering og ekstremisme. Det er en veldig farlig tendens, sier Jagland.

Tror på mobilisering

Jagland støtter mediene som har valgt å publisere karikaturene til tegnerne i Charlie Hebdo.

– Jeg tror det kan være et viktig tiltak som viser at slike handlinger ikke fører til tilbakeholdenhet. Det blir heller en form for naturliggjøring av slike tegninger. Det er en etablert del av vår kultur at man kan latterliggjøre og lage humor og satire ut av mange fenomener, og publiseringen viser at det er lovlig, sier Jagland.

Jagland vil ikke kommentere spørsmål om den rødgrønne regjeringens behandling av karikaturstriden i 2005 og 2006.

Jagland, som også er leder i Nobelkomiteen og tidligere utenriksminister, tror ikke dette vil føre til mer regulering av medie- og ytringsfriheten i Europa, men han frykter at enkelte medier kan bli tilbakeholdne.

– Det er en store fare for at de sterkeste utøverne av ytringsfriheten, nemlig journalister og karikaturtegnere og alle som publiserer slike ting, kan bli skremt og mer tilbakeholdne. Jeg håper ikke det vil skje, men man kan jo også forstå menneskelige reaksjoner på dette, sier Jagland.

12 personer – ti journalister og to politimenn – ble drept i angrepet i Paris onsdag. Blant de drepte var flere fremstående tegnere, deriblant redaktør Stéphane «Charb» Charbonnier.

– Dette vil ikke få noen virkninger for statlig politikk rundt ytringsfriheten, tvert imot vil jeg tro dette fører med seg en mobilisering for ytringsfriheten, sier Jagland.

På spørsmål om hva Europarådet vil gjøre etter terrorhandlingen, svarer Jagland at de ser på to viktige tiltak.

– Før jul lanserte vi i Paris noe jeg tror er veldig viktig – et samarbeid med de største presseorganisasjonene i Europa. Der har vi blant annet etablert en nettplattform administrert av Europarådet, der journalister kan melde sine bekymringer og eventuelle angrep eller trusler mot deres arbeidssituasjon og ytringsfrihet. Da kan Europarådet ta disse truslene direkte med de aktuelle myndighetene, sier Jagland.

«Balansegang»

I tillegg vil Europarådet oppfordre til å se nærmere på tendensene til ekstrem vold.

– Om du ser det store bildet, ser man økende ekstrem vold. Da er det viktig med et sterkt samarbeid om politimetoder, men samtidig at man ikke bruker situasjonen til å etablere metoder som går utover den personlige frihet og ytringsfriheten. Det er en fin balansegang, sier Jagland, som forklarer at Europarådet samarbeider med FN om en revisjon og utvidelse av konvensjonen som gjelder sikring av personlig data.

Les hele avisen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Raja refser leder av Islamsk Råd etter terroruttalelser


New York Times: Fransk terrorist trent i Jemen