Forfatter og tidligere redaktør Jon Michelet sier han aldri ville publisert de omstridte karikaturtegningene i 2005, og reagerer på beskyldningen om at norske medier har vært feige.

– Har norske medier vært feige? Nei, og det å vise besinnelse er ikke det samme som å være feig. Det mener jeg virkelig. Jeg var ikke redaktør i Klassekampen under den forrige debatten rundt Muhammed-tegningene i 2005, men hadde jeg vært det, hadde jeg ikke trykket karikaturene, sier den tidligere Klassekampen-redaktøren til Aftenposten.

I kjølvannet av terroraksjonen mot satirebladet Charlie Hebdo sa Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås at frykt og redsel nok har preget mange redaksjoner i Norge helt fra karikaturstriden startet.

Legitimt å være redd

– Det er mulig å kalle det feighet, men det er samtidig legitimt å være redd for terror og vold, uttalte Åmås.

Michelet er helt uenig med Åmås som selv var redaktør i Aftenposten under karikaturstriden for åtte år siden. Mens Åmås selv ønsket å trykke tegningene den gangen, unnlot avisen å gjøre det. Avisen var imidlertid først ut av de norske mediene ved å publisere en faksimile av karikaturene 21. oktober samme høst.

Mange aviser har etter onsdagens terroraksjon valgt å trykke både tegninger og faksimiler av tegninger fra Charlie Hebdo-magasinet, men få aviser trykket de omstridte karikaturene etter situasjonen som oppsto etter publiseringen av de tolv satiriske Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten 30. september 2005.

– Litt mer mot i dag

Den kristne avisen Magazinet og redaktør Vebjørn Selbekk valgte i januar 2006 å trykke faksimiler av Muhammed-tegningene, men ble stående alene da karikaturstriden etter dette eskalerte. Både Selbekk og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mottok drapstrusler.

– De viser litt mer mot i dag. Det var ingen norske aviser som viste Muhammed-tegningene i solidaritet med Vebjørn Selbekk og Magazinet i 2006, sier Kokkvold til Vårt Land.

Han mener nå at avisene burde ha kommet på banen da Magazinet ble stående alene i karikaturstriden som fulgte.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  - Gjennomført av gale mennesker


Google vil sponse millionopplag av Charlie Hebdo