Frankrikes president François Hollande kaller angrepene i Paris for en krigserklæring og sier Den islamske staten (IS) sto bak.

Ifølge Hollande var angrepene fredag kveld planlagt og organisert fra utlandet, med hjelp fra folk inne i Frankrike.

BAKGRUNN: Minst 128 drept i terroraksjonen i Paris

Den franske presidenten sier at minst 127 mennesker ble drept i en rekke koordinerte angrep i Paris fredag kveld.

Lørdag erklærte Hollande tre dagers landesorg, sier han vil tale til parlamentet i et ekstraordinært møte mandag.

Nye trusler

IS har publisert en udatert video der gruppen truer med å angripe Frankrike hvis landet fortsetter å angripe den ytterliggående opprørsgruppen.

– Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred. Dere vil til og med bli redde for å dra til markedet, sier en opprører på arabisk i videoen.

Han oppfordrer også franske muslimer til å utføre angrep.

Videoen ble lørdag publisert av Al-Hayat Media Centre, som er presseorganet til Den islamske staten (IS).

- Sannsynlig

Forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen sier til NTB at det mest sannsynlige scenariet er at noen som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida står bak angrepene i Paris hvor over hundre personer har mistet livet og enda flere er skadd.

Alle de åtte angriperne mistet livet i angrepene, hvorav syv sprengte seg selv. 

– Spørsmålet er om det er tatt et strategisk valg om å initiere aksjonen sentralt, eller om det er planlagt lokalt, sier forskeren, og viser til at Frankrike har store islamistmiljøer.

– Men engasjementet Frankrike har i konfliktområder, spiller også inn. I tillegg har de vært koloniherre blant annet i Nord-Afrika, noe som også tidligere har medført negative reaksjoner, legger Hemmingby til.

PST styrket beredskapen natt til lørdag som følge av angrepene i Paris fredag kveld.

Seniorrådgiver Siv Alsén understreker overfor NTB at det gjennom natten ikke er kommet noen indikasjoner på at angrepene eller gjerningsmennene kan knyttes til Norge.

Fant syrisk pass

Et syrisk pass er funnet på eller ved liket til en av selvmordsbomberne ved fotballstadionet Stade de France i Paris, ifølge franske polititjenestemenn.

Nyhetsbyrået AP siterer to politibetjenter som sier passet ble funnet på en angriper, mens Reuters skriver at det ble funnet nær liket.

 

Les også: Reitan ruller ut ny matkjede

- Den kraftige prisveksten fortsetter

– Kampen vil bli nådeløs

 

Se også:

Disse kunstverkene kan bli dine:

Disse kunstverkene kan bli dine
Tirsdag skal kunst til en anslått verdi av 30 millioner kroner auksjoneres bort hos Blomqvist.
02:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.