- Jeg ser ingen annen løsning, sier Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland til DN på telefon fra Strasbourg.

Etter terroraksjonen i Paris, er han ikke i tvil:

- Det er ikke mulig å stoppe IS uten militære virkemidler. Og uten kontroll over IS, er det ikke mulig å få til en politisk løsning i Syria. Hva løsningen vil være, får være opp til forhandlinger, sier Jagland, som ikke vil utdype hvilke virkemidler han tror mest på.

Møttes i Wien

Lørdag møttes Russland, USA, EU pluss regionale makter som Iran og Saudi-Arabia i Wien til andre runde i samtaler om konflikten. Her ble det enighet om å blant annet prøve å få til forhandlinger mellom syriske opposisjonsgrupper og regimet til Bashar al-Assad.

- Utfallet av møtet var konstruktivt. Jeg tror dette springer ut av en oppfatning om at man er nødt til å få dette under kontroll sammen, sier Jagland.

Ifølge Jagland har USA og Russland ikke minst et ansvar gjennom FN-charteret for verdens fred og sikkerhet.

- Andre terrornettverk har påført oss stor skade og vært en trussel. Det nye med IS er at de kontrollerer et stort territorium, fra hvilket de kan lage slike terroraksjoner vi nå så i Paris, sier han.

Jagland understreker at supermaktene har hver sine strategiske interesser i Syria.

- Felles for dem er at de ønsker å ta knekken på IS og skape stabilitet. Ingen har interesse av enda mer kaos i denne regionen. I Europa har vi allerede sett konsekvensene. Utvikler dette seg, vil det bli katastrofalt.

Alt om terroraksjonen i Paris

«Spesiell, men rolig»

Strasbourg er hovedsete for en rekke europeiske institusjoner. Søndag beskriver Jagland stemningen i den franske byen som «spesiell, men rolig».

Utenfor hans eget hus, har politi patruljert helt siden angrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar.

- Tre og tre av dem går med veldig tungt militært utstyr. I hele år har vi sett dem over hele byen, men nå er dette enda mer situasjonen, sier Jagland.

Han frykter de politiske konsekvensene av terroren i Paris, med økte spenninger over hele Europa.

I den sammenheng viser Jagland til  signaler fra den frapåtroppende polske europaministeren Konrad Szymanski i helgen om at landet ikke vil følge opp forpliktelsene om kvoteflykninger i EU.

- Denne type krefter vil få enda mer vind i seilene. Jeg vil si det er stor fare på ferde, sier Jagland.

Se DNtv: - Det er helt ubeskrivelig

- Det er helt ubeskrivelig
Journalist Ole Erik Klokeide forteller om den dramatiske kvelden og natten
01:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.