Tre er døde og en håndfull politifolk er såret etter Terrorekspert: Det mest alvorlige terrorangrepet mot Danmark til nå . Terroristen angrep først et En drept i terrorangrep i København og deretter en Økt sikkerhet ved synagoge kan ha forhindret massakre der man feiret Bat Mitswa, jødisk konfirmasjon.

Verdikonflikten mellom de selvoppnevnte jihadistene og vestlige demokratier kan knapt bli klarere: Angrepene er rettet mot grunnleggende verdier som ytringsfrihet og religionsfrihet.

Vestlige myndigheter vil beskytte sine borgere. For å få det til vil de gjøre våre samfunn mindre frie.

Det er, for eksempel, vanskelig å forestille seg høylytte protester mot fortsatt midlertidig væpning av det norske politiet. PST har som den danske søsterorganisasjonen PET sagt at angrep lik det man så i Danmark er «sannsynlige». Nå har terroren rykket enda nærmere.

Året etter september-terroren i USA i 2001 fikk USA «Homeland Security Act», som ga amerikanske overvåkere større fullmakter og borgerne mindre beskyttelse.

Terrorangrepene mot Charlie Hebdo i januar og i København lørdag og natt til søndag bidrar til å dytte Europa i samme retning.

EU-toppmøtet i Brussel på torsdag vedtok nye tiltak mot terror.

Utvekslingen av etterretningsdata mellom medlemslandene skal styrkes

Kontrollen i Schengenområdets yttergrenser skal bli enda sterkere, med felles tilgang til databaser over mistenkte terrorister.

Ifjor blokkerte Europaparlamentet ny EU-lovgivning som skulle sikre overlevering av passasjerdata på Europas flyplasser. Venstresiden, sammen med den liberale sentrumsgruppen, mente slik overlevering ville undergrave grunnleggende borgerrettigheter. I forrige uke, før EU-toppmøtet, snudde flertallet i den folkevalgte forsamlingen og ga grønt lys for ordningen.

Parallelt, i Tyskland, la justisminister Heiko Maas frem et forslag til det han kalte «de strengeste antiterror lovene i Europa». I fremtiden vil det bli straffbart å reise fra Tyskland til et område der det drives militær terrortrening. Representanter for opposisjonspartiene De grønne og Die Linke protestert heftig mot det de kaller en meningsløs lov, som undergraver borgerrettighetene.

Det store slaget kan imidlertid komme til å stå mellom myndighetene på begge sider av Atlanterhavet på den ene siden og nettgiganter som Google og Facebook på den andre. Ny krypteringsteknologi gjør det stadig vanskeligere for myndighetene å ha oversikt over hva som skjer nettet, og de ønsker at selskapene skal bistå med å levere ut nøklene.

De islamistiske ekstremistene har ingen mulighet til å nå sine erklærte mål om å destabilisere vestlige land eller å avskaffe staten Israel. De har imidlertid alt lykkes i å gjøre våre land mindre frie og liberale. Det er uendelig trist.

Les alt om terrorangrepet i København

DN-leder lørdag: Det vanskeligste er pistol dnPlus (krever innlogging)

Les også på DN.no

PST: Uendret trusselnivå i Norge

Terrorekspert: Det mest alvorlige terrorangrepet mot Danmark til nå

Antatt gjerningsmann i København var kjent for PET  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.