– Når en terrorist handler på egen hånd, er antallet ofre som regel færre enn store koordinerte aksjoner. Til gjengjeld er det langt vanskeligere å hindre angrep fra enkeltpersoner, forklarer tidligere sjef for den danske sikkerhetstjenesten PET, Hans Jørgen Bonnichesen til nyhetsbyrået Ritzau.

Den antatte gjerningsmannen i København var en 22 år gammel mann som var kjent av politiet fra gjengmiljøet, opplyste politiet søndag kveld.

I en pressemelding heter det at 22-åringen er født i Danmark og er kjent for politiet for en rekke kriminelle forhold, blant annet for vold og brudd på våpenloven.

Ifølge Ritzau slapp han ut av fengsel for bare to uker siden etter å ha sonet en dom for grov vold. Mannen var i besittelse av to pistoler da han ble skutt og drept av politiet natt til søndag.

Drepte to personer

Politiet har ikke offentliggjort mannens navn, men Ekstra Bladet skriver at kilder bekrefter at han heter Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Den danske filmregissøren Finn Nørgaard ble drept og tre politibetjenter ble såret da mannen skjøt mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro lørdag ettermiddag, der det ble holdt et debattmøte om ytringsfrihet. Trolig var angrepet rettet mot den svenske kunstneren og karikaturtegneren Lars Vilks.

– Dette angrepet var ikke uventet, og det blir heller ikke det siste, sier Vilks selv til Aftonbladet.

Noen timer senere – natt til søndag – ble 37 år gamle Dan Uzan skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Den jødiske mannen sto vakt ved synagogen mens det pågikk en konfirmasjon med rundt 80 gjester inne i bygget.

Til sammen ble fem politifolk såret i angrepene, som mange sammenligner med de blodige angrepene mot det franske satirebladet Charlie Hebdo og det jødiske miljøet i Paris tidligere i år.

Dypt rystet

Angrepet har rystet Danmark og resten av Europa .

– Danmark har blitt rammet av terror, slo landets statsminister Helle Thorning-Schmidt fast under en pressekonferanse søndag morgen.

– Vi har som nasjon gjennomlevd noen timer vi aldri vil glemme. Vi har kjent den vonde smaken av frykt og maktesløshet som terroren gjerne vil skape, sier Thorning-Schmidt.

– Angrepet mot synagogen har fått landets jøder til å våkne opp til en skremmende virkelighet, sier formannen for Det jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen til nyhetsbyrået Ritzau.

Sinne og sorg

Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er fylt med sinne og sorg etter helgens skyting i Danmark.

– Men jeg har ikke tid til å være redd. Min jobb som leder av Det Mosaiske Trossamfund, er å sørge for at det fortsatt er jødisk liv i Norge, sier Ervin Kohn til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) håper nordmenn ikke lar frykten ta overhånd etter helgens hendelser i København.

– Danmark har blitt utsatt for en avskyelig voldshandling. Dette føyer seg inn i et mønster der vi har sett at små grupper på én eller to personer har gjort «spektakulære» ting. Det er utfordrende å forberede seg på, men jeg føler PST og norsk politi gjør gode vurderinger når de følger bevegelsen til radikale miljøer, sier Solberg til NTB.

Innenfor radaren

– Dette er en person som var innenfor PETs radar, sa PET-sjef Jens Madsen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

– I hvilket omfang vi har fulgt ham eller ei, kan jeg ikke si noe om, la han til.

Etterforskningen fortsetter for fullt i den danske hovedstaden.

– Det er en rekke personer og steder som vi nå har særlig oppmerksomhet mot, opplyser politiinspektør Jørgen Skov.

Dette er kjent om den antatte gjerningsmannen

  • Mannen var 22 år gammel og født og oppvokst i Danmark.
  • Han var kjent av politiet fra før, blant annet for vold og brudd på våpenloven. Han var også kjent fra gjengmiljøet.
  • Ifølge sjefen for det danske sikkerhetspolitiet (PET) var mannen i deres søkelys.
  • Mannen har en form for tilknytning til området rundt Nørrebro stasjon i København. Ifølge politiet oppholdt han seg i Mjølnerparken i løpet av lørdag og natt til søndag. Han har også vært i Svanevej, der han ble drept av politiet.
  • I politiets etterlysning ble han beskrevet som rundt 185 centimeter høy, atletisk bygd og med arabisk utseende, lys i huden og med svart, glatt hår. Han hadde mørk jakke og bukser.
  • Var bevæpnet med to pistoler da han ble skutt og drept.
  • Politiet har i området rundt Svanevej og Mjølnerparken funnet et automatvåpen, trolig en maskinpistol eller en automatrifle, og klær de antar tilhørte gjerningsmannen.
  • Politiet har sagt at mannen trolig handlet alene, og at det ikke er noe som tyder på at han har vært i konfliktområder som Syria eller Irak.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  PST: Uendret trusselnivå i Norge


Terrorekspert: Det mest alvorlige terrorangrepet mot Danmark til nå