– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka 4 fredag morgen.

Hollande sier angrepet sent torsdag kveld unektelig bar preg av terror. Presidenten opplyser videre at flere barn er blant de drepte.

- Vi er i en krig som vil vedvare, med en trussel som fornyer, sier frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy ifølge Le Monde fredag.

84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet. Den franske lokalavisen Nice Matine melder om at 54 barn er lagt inn på sykehus etter angrepet, men dette er ikke bekreftet av franske myndigheter. Nyhetsbyrået AFP melder om at «minst 50» barn er innlagt etter angrepet.

Gjerningsmannen identifisert

Så langt har ikke franske myndigheter gått ut med gjerningsmannens navn. Men mannen som torsdag kveld kjørte inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike, var kjent for politiet. Han sto imidlertid ikke på listen til etterretningstjenesten.

Den 31 år gamle gjerningsmannen var blant annet kjent for politiet i forbindelse med tyveri- og voldssaker, opplyser en politikilde nær etterforskningen til Reuters.

Ifølge politikilden er mannen en 31år gammel fransk-tunisier. Noe som stemmer overens med opplysningene på identitetspapirene som ble funnet i lastebilen som ble brukt i angrepet. Den franske TV-kanalen Itele melder om at identitspapirene tilhørte sjåføren og at politiet nå ransaker huset hans.

Grusomme scener

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

Bilen fortsatte to kilometer før sjåføren ble skutt og drept av politiet. Vitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy i luften mens bilen pløyde seg gjennom folkemengden. Ifølge Christian Estrosi, som leder regionen Provence Alpes Cotes d'Azur, var bilen lastet med granater og våpen. Estrosi var inntil nylig ordfører i Nice.

– Dette er den verste tragedien i Nices historie, skriver han på Twitter.

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Fant ID-kort

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvar for angrepet. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at det er funnet identitetskort som tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn i lastebilen.

– Etterforskere jobber for å finne ut om sjåføren handlet alene eller om han hadde medsammensvorne som kan ha flyktet, sier talsmann innenriksdepartementet Pierre-Henry Brandet.

Det muslimske rådet i Frankrike fordømmer lastebilangrepet i Nice, ifølge den franske avisen Le Monde.

– Frankrike har igjen blitt utsatt for et svært alvorlig angrep. Det er kvalmt og feigt å angripe vårt land på nasjonaldagen, når vi feirer frihet likhet og brorskap, står det i pressemeldingen som er sitert av avisa Le Monde.

– Kom rett mot oss

Det er mange nordmenn på ferie i Nice for tiden, men utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at noen av dem er drept eller såret i Nice. Folk oppfordres til å ta kontakt med pårørende.

Flere ferierende nordmenn forteller at de er kommet tett på hendelsen. Norske Petter Ødegaard sier til VG at gatene var fulle av folk før lastebilen begynte å kjøre ned folk.

– Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier han.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver angrepet slik overfor Aftonbladet :

– Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

Nyhetsbyrået AFP skriver at en annen kilde tett på etterforskningen har fortalt at en udetonert granat ble funnet inne i den 19 tonn tunge lastebilen, i tillegg til flere falske rifler.

Flere vitner har fortalt at en mann hoppet ut av lastebilen og avfyrte skudd mot folkemengden, men dette er ikke blitt bekreftet av myndighetene.

Grensevakt

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har råden siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder.

Blodbadet i Nice skjedde få timer etter at den franske regjeringen kunngjorde at unntakstilstanden ikke skulle forlenges etter 26. juli.

I TV-talen fredag morgen sa Hollande at Frankrike skal styrke sin rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak og Syria etter angrepet i Nice. Ingen gruppe hadde så langt tatt på seg ansvaret for drapene på minst 80 mennesker under nasjonaldagsfeiringen i den sørfranske havnebyen.

Brende om Nice: - Dypt sjokkert

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt sjokkert over det som har skjedd i Nice. Han har kondolert sin franske kollega.

– Mine tanker går til de som er rammet, deres familier og pårørende, sier Brende i en melding på Twitter natt til fredag.

Utenriksministeren er i Mongolia hvor han deltar på et møte i ASEM, som er den sentrale møteplassen for politisk dialog mellom europeiske og asiatiske land. Han sier møtet er preget av hendelsen i Frankrike.

– Her er europeiske ledere som Tysklands Angela Merkel, Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault og EU-president Donald Tusk. Alle har tatt voldsom avstand fra det som har skjedd og fordømt det. Nå diskuterer man hvordan man skal håndtere kampen mot terror bedre fremover, sier Brende i et intervju med NRK.

Tyskland står ved Frankrikes side i kampen mot terrorisme, sier statsminister Angela Merkel under det samme toppmøtet.

Alt om terrorangrepet i Nice

Se DNtv:

Hollande: Frankrike er skrekkslått av denne tragedien
Det var en følelsesladd president Francois Hollande som natt til fredag talte til folket etter angrepet i Nice.
01:19 Min
Publisert:

 

84 personer drept i terrorangrep i Nice
Det som skulle være en høytidelig markering av Frankrikes nasjonaldag, endte i et blodbad da en 31 år gammel Fransk-tunisier braste inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice, sørøst i Frankrike.
00:38 Min
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.