- Dette her er dessverre den nye normalen, i hvert fall for Frankrike, sier den svenske terrorforskeren Magnus Norell ved Washington Institute of Near East Policy til DN om terrorangrepet i den franske havnebyen Nice torsdag kveld.

84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet.

- Det går ikke mange dagene uten et islamistisk angrep noen steder i verden, sier Norell.

Den svenske terrorforskeren Magnus Norell ved Washington Institute of Near East Policy.
Den svenske terrorforskeren Magnus Norell ved Washington Institute of Near East Policy. (Foto: Gustav Mortensson)

Ser linjer

Han mener «alt tyder på» at dette var et terrorangrep utført inspirert av eller i samarbeid med selverklærte islamistiske terrorgrupper som Den islamske stat (IS) og Al Qaida.

Gjerningsmannen er identifisert av franske myndigheter som en tidligere straffedømt 31 år gammel fransk-tuniser. Det er foreløpig ikke avdekket noen tilknytning til slike terrorgrupper.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener også angrepet i Nice torsdag kveld har flere jihadistiske trekk, ifølge NTB.

- Jihadister bruker å slå til på symbolske dager. Dette gjør de for å volde så stor skade som mulig, samt skaffe seg oppmerksomhet og en større reaksjon fra de nasjonale myndighetene, sier han til nyhetsbyrået.

Frankrike er terrormål

Norell fortsetter:

- Frankrike har tidlig vært pekt ut som et terrormål både av Al Qaida og IS. De anses som et «high-value target». Hele verden ser det når et sted som Nice angripes.

«High-value target» er en amerikansk betegnelse på et viktig mål. Norell mener mål som Nice og Paris bidrar til internasjonal oppmerksomhet for terroristene, og er de mest effektive terrormålene.

- Det franske sikkerhetspolitiet mislyktes i dette tilfellet, men dersom han jobbet alene i forkant av angrepet er det vanskelig å stoppe. Du finner ikke en sånn person, sier han.

Norell forteller videre at han har «gode kilder» i Frankrike på at fransk sikkerhetspoliti har avverget en rekke terrorangrep de siste månedene.

- Det viktigste arbeidet som gjøres synes ikke. Fransk sikkerhetspoliti er et av de beste i verden. Jeg kjøper ikke teorien om at de gjør en dårlig jobb, sier han.

Høy Midtøsten-profil

Terrorforskeren mener en av grunnene til at Frankrike er et terrormål for disse gruppene er landets involvering i konflikter i muslimske land.

I de siste årene har det franske militæret bidratt aktivt både i krigen mot IS og Al Qaida i Midtøsten og vært involvert i operasjoner i land som Libya, Mali og Nigeria i Afrika. Al Qaida og IS har flere grupper som sympatiserer

- Frankrike har holdt en høy profil både i nordlige og vestlige Afrika i tillegg til i konfliktene i Midtøsten, sier Norell og legger til at Frankrikes historie som kolonimakt også kan spille inn.

- Særlig utsatt

Den danske religionsforskeren Jørn Boisen sier ifølge NTB at landets syn på religion også kan spille inn.

- Frankrike er særlig utsatt for islamistiske terrorangrep fordi det er en antireligiøs stat, sier Boisen til NTB. Han er leder for institutt for engelske, germanske og romanske studier ved universitetet i København.

- Frankrike er streng på å holde all religion utenfor måten staten drives på, sier Boisen.

Frankrike har blant annet innført forbud mot de islamske hodeplaggene burka og niqab på offentlige plasser.

Alt om terrorangrepet i Nice

Se DNtv:

Hollande: Frankrike er skrekkslått av denne tragedien
Det var en følelsesladd president Francois Hollande som natt til fredag talte til folket etter angrepet i Nice.
01:19
Publisert:

 

84 personer drept i terrorangrep i Nice
Det som skulle være en høytidelig markering av Frankrikes nasjonaldag, endte i et blodbad da en 31 år gammel Fransk-tunisier braste inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice, sørøst i Frankrike.
00:38
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.