Etter terroranslagene i Norge ifjor ble det fremholdt at det, tross grusomhetene, var en fordel at ugjerningsmannen ikke var en forskrudd islamist. Det var også bra at valget noen uker senere var lokalt. Vi slapp å velge nasjonale ledere i følelsesmessig unntakstilstand.

I Frankrike, der den antatte massemorderen og selverklærte Al Qaeda-tilhengeren Mohamed Merah ble drept under en politiaksjon på torsdag, har man ikke den fordelen. Landet får den betente debatten Norge slapp.

Merah var av nordafrikansk opphav og ville «hevne drapene på palestinske barn». Dette har alt Marine Le Pen i det høyrepopulistiske partiet Front National utnyttet. Mer bekymringsfullt er at president Nicolas Sarkozy, få timer etter politiaksjonen, varslet at det vil bli innført straff for å besøke nettsider som støtter terrorisme og oppfordrer til hat og vold. Han vil skjerpe straffene for «ideologisk indoktrinering».

Perspektivene er dystre. Å overvåke nettet for å finne sider som «støtter terrorisme» – og så jakte på dem som laster ned – vil kreve store ressurser. De fleste terrorhandlinger i Europa de siste tiårene er utført av nasjonale separatister, som ETA i Spania og IRA i Irland. Skal Sarkozys politikk virke, må de hemmelige tjenestene få vide fullmakter. Samfunnet må stole på at overvåkerne gjør sunne politiske overveiinger. Men erf#229ene er dårlige.

I mange vestlige land har det kommet oppgjør etter den kalde krigen. Det er vist at overvåkningstjenestene tøyet og brøt lover, hvilket var ille nok. Men det er også vist at det bak disse lovbruddene ofte lå slett politisk analyse. I Norge trodde for eksempel overvåkerne at det lovlige og harmløse partiet AKP (ml) utgjorde en fare for rikets sikkerhet.

Sarkozys motiver er forhåpentligvis mer høyverdige enn å kapre Le Pen-velgere. Faren er at han svekker verdiene Frankrike og andre vestlige demokratier ønsker å forsvare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.