- Jeg tror vi ble litt revet med, hva gjelder Model X. Hadde vi visst hva de tekniske kostnadene og kompleksiteten skulle bli, hadde vi gjort færre ting, sier toppsjef Elon Musk i Tesla.

I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X. Presentasjonen skulle startet klokken 05.00 norsk tid, men ble noe forsinket.

En rekke vinterklare norske kjøpere har bestilt modell X, som har både firehjulstrekk og en yteevne som skal kunne sammenlignes med bensindrevne sportsbiler.

Den nye Tesla-modellen har såkalte «falke-vinger», dører med ultralydsensorer, som forteller dørene hvor nære de er til andre kjøretøy, slik at de ikke rører biler ved siden av. Dørene er hengslet i taket.

I tillegg vil dørene åpne seg når du går mot dem, og lukke seg når du har satt deg inn. Dette viste Musk frem på pressekonferansen.

Den ferske Tesla-modellen vil dessuten være den første elbilen som har tilhengerfeste.

Model X går fra null til 60 mph (om lag 96 kilometer i timen) på 3,2 sekunder, opplyser Musk.

Inne i bilen er et såkalt HEPA-filter, som ifølge Musk gjør luften inne i bilen så ren at det faktisk kunne ha filtrert kjemikalier fra et biologisk våpen. Luftfilteret styres med en knapp.

Tesla venter at denne bilen vil bli den første til å score fem stjerner i alle kategorier av krasjtester. Musk sa at sannsynligheten for å bli alvorlig skadet i en høyfartsulykke i denne bilen er på 6,5 prosent, noe som ifølge Tesla-sjefen ville nærmet seg en tenkt sjette stjerne i kollisjonssikkerhet.

Bilen kommer i to varianter. Basisversjonen, en 90-kilowattime versjon med to elektriske motorer på 259 hestekrefter, har en rekkevidde på 257 miles (om lag 413 kilometer). Performance-modellen med en samlet effekt på 762 hestekrefter, har en estimert rekkevidde på 250 miles.

Fortsatt ukjent pris

Model X var ventet å være tilgjengelig allerede ved inngangen til året, men produksjonen har av ulike årsaker blitt forsinket.

På Tesla Motors' norske nettsider anslås levering av nye Model X-bestillinger til «tidlig i 2016».

Ifølge selskapet skal den nye modellen kombinere det beste med SUV og flerbruksbiler i én elbil og bygges på sedanen Model S, men vil ha drift på alle fire hjul.

- Model X er rangert som den nest beste Suven i verden, sier Musk på pressekonferansen.

Prisen på Model X er ennå ikke kjent, men som DN har skrevet tidligere ventes det at prisen vil være i det høyere sjiktet.

Firehjulstrekkvarianten av sedan-versjonen Model S med den kraftigste motoren, koster nærmere én million kroner, inkludert ekstrautstyr.

Norske kjøpere har kunnet reservere Model X mot et depositum på 31.000 kroner, men endelig pris er fortsatt ukjent.

Ifølge Marketwatch.com vil prisen i USA ligge på mellom 132.000 til 144.000 dollar. Med dagens dollarkurs tilsvarer dette mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner.

Skjermdump fra Twitter.
Skjermdump fra Twitter.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Premiumkunden bør velge oss

-Premiumkunden bør velge oss
Audi-sjefen viser frem det nye konseptet som han mener er et bedre valg enn Tesla kommende Model X.
01:42
Publisert: