Tesla-sjefen Elon Musk blir ikke rik på lønnen han får fra sitt arbeid i Tesla. Ifjor hadde Musk en lønn på 35.360 dollar. Som han nektet å akseptere. Summen er basert på minimumslønnen under Californias lover, og han skattelegges i forhold til denne summen. I år har lønnen økt til 37.440 dollar, noe som er omtrent halvparten av prisen på en ny Tesla Model S. Men Musk tar ikke ut lønn nå heller. Det kommer frem i et dokument lagt frem for den amerikanske aksjekommisjonen.

Les DNs test av Tesla Model S her: Tesla-rus på blå resept

I 2012 hentet Musk ut over 78 millioner dollar i opsjonsgevinst, og Musk har fremdeles 35,3 millioner aksjer (26,7 prosent) i selskapet, ifølge CNN Money. Det gir ham i tilfelle en papirformue på omkring 7,8 milliarder dollar, eller over 60 milliarder kroner omregnet fra fredagens dollarkurs.

Musk er deleier og sjef i rakettselskapet SpaceX, samt i solenergiselskapet SolarCity hvor han eier 21 prosent av aksjene og er styreleder. På Forbes liste over verdens milliardærer, innehar han en 100. plass med en formue på 12 milliarder dollar.

I dokumentet kommer det frem at andre ledende personer i Tesla gjorde det langt bedre enn sjefen når det kommer til utbetalinger ifjor.

Finansdirektør Deepak Ahuja økte lønnen fra 2013 på 338.000 dollar til en total utbetaling på 3,78 millioner dollar ifjor.

Teknisk direktør Jeffrey Straubel var med Elon Musk under besøket i Norge i februar ifjor, og fikk godt betalt for det. Lønnen på 467.603 dollar i 2013 ble til en utbetaling på hele 17,13 millioner dollar ifjor.

Her svarer Elon Musk og Jeffrey Straubel norske Tesla-eiere i februar ifjor. Foto: Fredrik Bjerknes
Her svarer Elon Musk og Jeffrey Straubel norske Tesla-eiere i februar ifjor. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Visepresident for service og levering, Jerome Guillen, økte lønnen fra 263.893 dollar i 2013 til 4,49 millioner ifjor.

Visepresident for produksjon, Greg Reichow økte lønnen fra 225.000 i 2013 til 5,25 millioner ifjor. For alle disse var det store opsjonsfortjenester som utgjorde mesteparten av den økte lønnen. Teslas opsjonsprogram baseres på å oppnå en rekke mål for selskapet.

Tesla leverte ut 31.655 biler i 2014, hvorav 4042 ble registrert i Norge. Hittil i år er det registrert 1638 Tesla i Norge, etter at den kom i firehjulsdreven versjon tidligere i år. Til sommeren kommer Model S i en billigere versjon med firehjulsdrift, noe som ventes å øke etterspørselen ytterligere.

Les også: Billigere firehjulstrekker fra Tesla

Neste uke er det ventet at Tesla-sjefen Elon Musk skal avsløre sitt nye produkt som er et batteri som skal gi strøm til hjemmet. Senere i år skal suven Model X komme på markedet, mens den mer folkelige Tesla Model 3 er planlagt lansert i 2017.

Se video fra DNs prøvekjøring av Model S P85D:

- Øynene forsvinner litt inni hodet
Det var første reaksjonen til DNs biljournalist etter å ha testet Teslas nye firehjulsdrevne Model S.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.