Bilsalget økte i første halvår med 2,5 prosent sammenlignet med året før. I juni ble det registrert 11.441 personbiler, noe som er en vekst på 4,5 prosent sammenlignet med juni 2013, viser registreringstall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Hittil i år er det registrert 72.385 nye personbiler i Norge.

Blant merkene er det Volkswagen som topper listen med 9690 biler så langt i år, 1400 biler mer enn Toyota på andreplassen. Størst vekst blant de mest populære tradisjonelle bilmerkene er det BMW som har, med over 5000 biler så langt i år, og en vekst på nesten 50 prosent.

Avtar Tesla-veksten?

Elbilen er kommet for å bli, med en markedsandel på 12,9 prosent så langt i år. På topp blant modellene er det selvsagt Tesla Model S som troner med sine 3136 registrerte biler så langt i år. Avslutningen på andre kvartal ble ikke så voldsom som forrige kvartal for merket. I juni ble det registrert 536 Teslaer, det er omkring en tredjedel av antallet registrerte Tesla Model S i mars.

På Teslas nettsider er leveringstiden nå oppgitt til fire-fem måneder.

Nest mest registrerte elbil er nok en gang Nissan Leaf med 313 biler i juni, etterfulgt av 214 Volkswagen E-up. BMW i3 ble det registrert 146 av i juni.

I disse dager ruller Volkswagen E-Golf ut på norske veier, en modell det er store forventninger til når det gjelder å hevde seg på statistikkene.

- Stimulert av avgifter og miljø tenker bilkjøperne nytt. Mange velger å gå ned i bilstørrelse av hensyn til miljøet og som vi har sett velger mange elbiler ettersom enkelte modeller har blitt fullverdige biler, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge i en pressemelding.

Sjekk her: Bør du leie eller eie bilen din?

Ladbare hybrider
Registreringene av ladbare hybrider har også skutt fart, men det er kun tuftet på en modell. Suven Mitsubishi Outlander er registrert i 1523 eksemplarer, og hele 818 av dem er utstyrt med både bensintank og batteri. Bilen har slått an langt bedre enn tilsvarende versjoner av Toyota Prius og i sin tid Årets bil; Opel Ampera. Samlet sett ble det registrert 881 ladbare hybrider.

Outlander i ladbar versjon står for mer enn halvparten av modellens registreringer så langt i år.
Outlander i ladbar versjon står for mer enn halvparten av modellens registreringer så langt i år.

Til høsten lanserer Audi sin første ladbare hybrid, noe som burde booste salget av slike biler ytterligere.

- Endrede bilavgiftene påvirker bilkjøperne. Det er varslet flere endringer og vi håper myndighetene gjør gode valg med tanke på at også bruktmarkedet skal fungere godt. Flere faktorer har satt og vil fortsette å sette prisene på bruktbiler under press, et for stort press vil være uheldig både for forbrukerne og for bilbransjen, sier Marthinsen.

Taperne
Bilmerkene som går mest tilbake hittil i år er Ford med 22,1 prosent, Opel med 24,5 prosent, Hyundai med 47,5 prosent, Honda med 26,7 prosent og Subaru med 32,7 prosent.

Bilmarkedet er også i endring. Suv-salget er ned 8,6 prosent, mens kompaktklassen, minibiler og store biler er segmentene som øker.

Varebilregistreringene har hittil i år falt med 7,8 prosent sammenlignet med samme periode ifjor. Volkswagen er fremdeles enerådende med en markedsandel på 34,4 prosent, mens Ford klatrer opp til 12,9 prosent av markedet så langt i år.

Les også: Ingen råkjøring etter innføring av nye fartsgrenser

Her er første halvårs mest populære modeller:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.