Torsdag ettermiddag åpnet Tesla sin 27. superlader-stasjon i Norge, og det som visstnok er den største i verden, på Nebbenes, seks mil nord for Oslo.

Stasjonen består av 20 superladere for Tesla, samt åtte hurtigladere for andre typer elbiler levert av Fortum. Dette skal ifølge Elbilforeningen gjøre stasjonen til verdens største hurtigladestasjon.

150 Tesla-eiere deltok på arrangementet, ifølge Teslas informasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland.

- Vi er stolte over å kunne åpne verdens største Supercharger-stasjon langs en av Norges viktigste veier, skriver Roland i en epost til DN.

- Nebbenes Supercharger vil gi enda bedre tilgang på effektiv lading for Tesla-eiere som skal på langtur, og blir en naturlig forbindelse for reiser i Norge. I tillegg vil den sammen med vår butikk og servicesenter i Brumunddal gjøre det enda enklere for folk i regionen å velge en helelektrisk Tesla som sin eneste bil, skriver han.

Halvert

Registreringsstatistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at registreringstallene for Tesla så langt i år er omkring halvert fra samme periode ifjor.

1652 nye Teslaer er registrert så langt i år, nesten 200 av disse av den nye suven Model X, som akkurat har kommet til landet. Både i 2015 og 2014 ble det registrert omkring 4000 nye Tesla i Norge.

Hittil i år har registreringstallene samlet for elektriske biler sunket med 15 prosent.

Saken fortsetter under bildet.

 

Det er tre år siden de første Tesla Supercharger-stasjonene i Europa ble åpnet her i Norge. Seks stasjoner ble tilgjengelige 30. august 2013, for å muliggjøre elektriske reiser mellom de største byene våre. DN var med på jomfruturen fra Trondheim til Oslo.

Lovet gratis lading

Tesla-kunder som har kjøpt Model S og Model X er lovet gratis lading på Teslas superladere i hele bilens levetid. Dette skal visstnok ikke gjelde for den "folkelige" Model 3 som skal komme på det amerikanske markedet sent neste år.

Bilen skal være forhåndssolgt til flerfoldig hundretusen kunder allerede verden over, og antakelig mange tusen nordmenn, noe som vil bety økt press på superladerne. Nettstedet Electrek hevder å vite at Model 3-kundene må kjøpe ladekreditt for å bruke superladerne.

Da Model 3 ble lansert, sa Tesla-sjef Elon Musk at Tesla på verdensbasis skal doble antall Superchargere fra 3600 i mars 2016, til 7200 ved utgangen av 2017.

En Tesla Supercharger gir opptil 270 kilometer rekkevidde på 30 minutter. Dette er omtrent dobbelt så raskt som Chademo (50 kW), som lader 136 km i løpet av samme tid.

Les også: Så mye koster null til 100 på 2,7 sekunder

Test av Model X: Revolusjonen fortsetter dnPlus  (DN+)

Se DNs video fra testen av Tesla Model X:

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.