Bloomberg har fått tilgang til boken om Tesla-gründer Elon Musk som kommer på det amerikanske markedet i mai.

Ifølge boken skal Elon Musk i mars 2013 tatt kontakt med Larry Page i Google for å redde selskapet. Frem til da hadde Tesla slitt med å få kunder som hadde reservert biler til å fullføre kjøpene. Musk krevde at folk i alle avdelinger skulle kontakte kunder som hadde reservert biler og overtale dem til å bekrefte ordren, skriver det amerikanske nettstedet.

Hans drøm om en stor, kommersiell produsent av elektriske biler var i ferd med å smuldre opp.

Tidlig i mars kontaktet Musk Googles Page, ifølge to personer med kjennskap til samtalene. Musk hadde i det skjulte stanset produksjonen ved fabrikken. Men til tross for de tøffe tidene skal han ikke ha tilbudt Tesla for knapper og glansbilder.

Musk ville ha seks milliarder dollar og ytterligere fem milliarder dollar for å kunne bygge ut fabrikken. Han krevde i tillegg en garanti om at Google ikke ville slakte selskapet eller legge det ned før, det hadde produsert tredjegenerasjon elektriske biler for hvermannsen.

Musk insisterte også på at han selv skulle lede Tesla i åtte år etter at Google tok over, eller inntil selskapet hadde begynt å pumpe ut tredjegenerasjonsbilene.

Tok hverandre i hånden

Googles Larry Page godtok Musks krav og de tok hverandre i hånden for å bekrefte avtalen.

I løpet av de neste ukene forhandlet advokatene om de spesifikke delene av avtalen uten å komme helt i mål.

Samtidig hadde Teslas jakt på kundene begynt å bære frukter. Populariteten til Model S fok av. Mot slutten av første kvartal begynte selskapet å selge tusenvis av biler. Som en konsekvens kunne Tesla legge frem sitt første kvartalsresultat i pluss etter å ha omsatt for 562 millioner dollar i kvartalet. Med 11 millioner dollar på bunnlinjen.

Kun to uker etter at kvartalsrapporten ble lagt frem hadde Tesla-aksjene doblet seg i verdi og selskapet hadde betalt tilbake et lån fra det amerikanske energidepartementet på 465 millioner dollar - med rente.

Musk brøt da forhandlingene med Google. Han trengte ikke lenger å bli reddet, skriver Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.