Model 3 er bilen som ikke bare skal gjøre Tesla til en overskuddsbedrift, men også skal gjøre langtrekkende elbiler tilgjengelig for folket.

Torsdag morgen åpner Tesla for bestillinger fra sine butikker rundt omkring i verden, mens bilen først presenteres grytidlig fredag morgen, norsk tid.

-Vi åpner for reservasjoner i Tesla Store over hele verden 31.mars innenfor vanlige åpningstider lokalt. Nettbasert reservasjon åpner samtidig som presentasjonen, det vil si klokken 05.30 på fredag, skriver kommunikasjonssjef for Tesla Norge, Even Sandvold Roland i en epost til DN.

Ennå er det ikke lekket ut noen bilder eller illustasjoner på hvordan bilen ser ut, så dette er en bil du eventuelt bestiller usett, om du ikke venter til etter presentasjonen fredag morgen.

-Det vil være en enklere bil enn Model S, grovt sett er målet 20 prosent mindre, den vil ikke ha like mange funksjoner. Målet er å gjøre den til en rimelig bil for massemarkedet, i amerikanske termer betyr det 35.000 dollar og en rekkevidde på minst 320 kilometer, sa Teslas toppsjef Elon Musk i et intervju med DN i 2014.

Hvordan blir designet?

-Det er sikkert at det blir et vakkert design. Jeg har tilbragt mye tid i designstudioet, sa Musk den gangen.

Prismessig vil ikke den norske kommunikasjonssjefen si mer.

-Det vet jeg ikke enda. Vi har tidligere sagt en startpris på 35.000 dollar i USA, skriver han til DN.

Med en svak norsk krone betyr det med dagens valutakurs drøye 290.000 kroner. Depositumet som må betales for å reservere bilen i Norge er 10.000 kroner.

Med Model 3 skal Tesla gå fra en produksjon på omkring 50.000 biler i året, til en tidobling av dette i 2020. Dette er svært viktig for at Tesla skal gå til å bli en profitabel bedrift.

– Model 3 er virkelig målestokken for om Tesla kommer til å overleve på lang sikt som bilprodusent. Hvis de skal kunne spre elbilene til det store markedet, må Model 3 bli en suksess, sier analytiker Jessica Caldwell hos bransjenettstedet Edmunds.com, ifølge nyteknik.se.

Selv om du kan reservere bilen allerede torsdag, blir det en lang stund å vente til du kan sette deg inn bak rattet. Produksjonen starter i slutten av 2017. Leveringene starter på vestkysten av USA, før den beveger seg østover.

Fredag morgen blir første mulighet til  å se hvordan bilen ser ut.

Dette er en illustrasjon fra Tesla, som ikke avslører stort annet enn at Model 3 har speil.
Dette er en illustrasjon fra Tesla, som ikke avslører stort annet enn at Model 3 har speil.
 

Les om det norske elbilmarkedet: Dette er elbilvinnerne

- Istedet for å være sjalu, burde det norske folk slå seg på brystet  

I sommer kommer el-suven Tesla Model X til landet. I mellomtiden kan du se DNs video av bilen her:

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.