Få huseiere nyter å klippe plenen. Det finnes mange bedre måter å tilbringe fritiden på, mener nok de fleste. Derfor er det ikke rart at selvgående gressklippere, eller robotgressklippere, er en av de produktgruppene med mest vekst i år.

Foreløpig er det relativt dyrt med en selvgående gressklipper sammenlignet med manuelle gressklippere. Derfor har DN sett på fire modeller fra de største aktørene for å se om de kan være verdt pengene. Vi har testet Bosch Indego, Robomow RS630, Husqvarna Automower 320 og Gardena R160. Alle disse maskinene klarer helt fint å klippe gress – så det vi har vurdert er brukeropplevelsen over tid.

Oppsett

Det første som bemerkes når en ny klipper skal settes opp, er at gressklipperprodusentene burde tatt en studietur til noen elektronikkprodusenter for å se hvordan man lager en god «ut-av-boksen-opplevelse». Dette er avansert utstyr de færreste har tidligere erfaring med, og da må forarbeidet til produsenten være nøye gjennomtenkt. Alle maskinene i testen kunne vært enklere å sette opp, spesielt med tanke på hvordan man best legger opp kantledningen for å lose roboten trygt inn og ut av basen.

Oppsettet er utvilsomt det mest krevende – faktisk det eneste krevende – med å eie en robotgressklipper. Man må regne med å legge om kantledningen flere ganger og det er ikke uvanlig å oppleve at kabelen blir kuttet en gang eller to før alt faller på plass. Dette er ikke gjort på et par timer – snarere én eller to ettermiddager.

Plassering av ladestasjonen er også viktig å tenke gjennom. Les bruksanvisningen nøye før du velger plassering. Og vær klar over at du antagelig må ofre en kvadratmeter til basen. Basen må også stå innen rimelig avstand av et strømuttak.

Drift

Alle modellene i denne testen klipper mer enn godt nok. Den kraftige toppmodellen til Robomow kan pløye gjennom mer enn konkurrentene, men til gress og ugress er alle gode nok. Robotgressklippere er ikke beregnet på klipping av langt gress – over ti centimeter – men klipper normalt bare et par millimeter av gangen. Da kreves ikke så voldsom kraft uansett.

Det er heller ikke nødvendig å rake etter klippingen. Avskjæret går tilbake i plenen som næring hvis man klipper flere ganger i uken som anbefalt.

Når oppsettet er bra nok er det lite som går galt, men disse maskinene er ikke så intelligente som man skulle ønske. Feil oppstår, og når de ikke vet hva de skal gjøre, stopper robotene – eller returnerer til basen. Så ikke vær overrasket om du kommer hjem til uklippet plen og fastkjørt robot etter en ferietur. Det kan være lurt å be noen følge med om man reiser bort.

Sikkerhetsmessig er robotene også gode. De stopper raskt for hindringer, og er ikke kraftige nok til å kutte fingre eller tær. Men det er avgjørende at man holder plenen ryddig og fri for hindringer om man vil ha et godt resultat. Dette kan selvsagt være en utfordring i en del barnefamilier.

Langtidseffekt

DN har testet klipperne litt for kort tid til å se de fulle gevinstene på selve plenen, men allerede etter kort tid vises de lovede effektene. Gress tar over for mose og ugress, og det er ingen snegler å spore. Estetisk ser hagen alltid presentabel ut, noe som føles veldig bra. Det ser altså ut til å være fullt hold i påstanden om at en robotgressklipper ikke bare sparer tid, den er også en flinkere gartner enn folk flest.

Konklusjon

I denne testen kåres Gardena R160 til testvinner. Kombinasjonen av flere faktorer som brukervennlighet, effektivitet og prising gjør den til den mest attraktive av disse fire maskinene. Har man svært stort klippeareal eller ulendt terreng kan nok Robomow eller Husqvarna være bedre alternativer, men disse to er langt dyrere også. Testens rimeligste klipper, Bosch Indego, oppleves også som et gjennomsolid produkt som egner seg godt i mindre hager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.