Ultra-hd eller 4K er et av de nye tekniske begrepene i tv-verden. Ultra-hd (uhd) er betegnelsen på neste generasjon høyoppløselig bilder. Kort fortalt presser man med uhd inn fire ganger så mange bildepunkter i en skjerm som i dagens hd-format. Dette åpner for et nesten uvirkelig detaljnivå i bildene.

Profesjonelt produksjons­utstyr med 4K har vært tilgjengelig lenge, og det siste året har også tv-er med uhd kommet i butikkene. Prisnivået på disse tv-ene – og mangel på filmer og tv-programmer som kan ses i uhd – har imidlertid gjort at utbredelsen fortsatt er veldig lav.

Derfor var det med stor skepsis vi mottok Sonys første videokamera for hjemmemarkedet med uhd-oppløsning. Ikke bare har de færreste en pc-skjerm eller tv som kan vise formatet, men å redigere en film i denne oppløsningen krever også svært mye lagring og kraftig pc.

To uker senere er vi frelst på uhd.

Design

Utseendemessig er ser kameraet ut som de fleste andre i denne kategorien. Men i hånden føles det veldig solid og ordentlig bygget. Det eksklusive inntrykket forsterkes av en stor og god innebygget skjerm.

nENKEL TILGANG. Kameraet ligger godt i hånden, og du kan enkelt nå de viktigste knappene som justerer innstillinger under opptak.
nENKEL TILGANG. Kameraet ligger godt i hånden, og du kan enkelt nå de viktigste knappene som justerer innstillinger under opptak. (Foto: Patrick T. Fallon/Bloomberg)
Knappene er skikkelige kapper og ikke små usynlige «dotter» som er vanskelige å finne. De vesentlige manuelle funksjonene ligger heldigvis ikke begravd under dype menylister.

Både usb- og hdmi-tilkoblingene er lette å bruke. Det er et stort pluss at en usb-kabel også er innebygd i kabinettet, så man slipper å huske å ha den med.

Billedkvalitet

Selv om optikken i et kamera som dette ikke kan sammenlignes med profesjonelt filmutstyr er bildebrikken – komponenten som erstatter film i digitale kamera – så god at man får med utrolige detaljer i bildene.

Skarpheten og detaljene er så utrolig bra, at selv profesjonelle kameraer med vanlig hd-oppløsning kommer til kort.

Og det er her styrken til uhd kommer best frem inntil teknologien blir mer utbredt på tv-er og pc-skjermer. Man trenger slett ikke annet uhd-utstyr for å utnytte fordelene med et slikt kamera.

For regissørspirer er det også en bonus at detaljnivået får hjemmevideoene til å se mer «kinoaktige» ut, uten ressurskrevende etterbehandling.

Lyden i FDR-AX100 er også meget god til å være et kamera i dette segmentet. Den plukker elegant opp bakgrunnslyder når det ikke er noe tale eller andre dominerende lyder å prioritere.

For dem som ønsker enda bedre lyd finnes en mikrofoninngang.

Brukeropplevelse

Det første og kraftigste inntrykket er det voldsomme detaljnivået i uhd-formatet. Og når du tar filmen ut på en tv eller pc-skjerm vil du oppdage enda flere detaljer enn de som vises i den innebygde skjermen.

Kameraet er også veldig ergonomisk, noe som nesten virker paradoksalt i sammenheng med kvaliteten på bildene. Å filme håndholdt kan by på stive skuldre og nakkevondt for å få proffe bilder, men her kommer «Handycam»-navnet til sin rett. Hånden plasseres i stroppen og derfra kan du enkelt nå de viktigste knappene som justerer innstillinger under opptak, uten at du må snurre kameraet rundt flere ganger for å finne den knappen du trenger.

ND-filtrene er veldig oversiktlig plassert på kameraet i form av en glidevariant. Også dette er en funksjon viderekomne amatører og proffer vil sette pris på.

Konklusjon

Det er ikke åpenbart hva man skal med et ultra-hd videokamera i 2014. Uhd-tv-er er fortsatt sjeldne og dyre, og det er lite innhold å se i uhd-oppløsning. Men den største fordelen til dette kameraet er at det har en enorm innvirkning på detaljene i bildene også på skjermer uten ultrahøy oppløsning. I tillegg til detaljene i seg selv gir dette også en mer «kinoaktig» opplevelse. Hvis dette er viktig for deg, og prisen ikke er avskrekkende, er dette kameraet et ypperlig valg. Men husk: Konkurrenter vil snart komme på banen, noe som helt sikkert vil påvirke prisnivået.

I tillegg har dette kameraet den styrken at det fungerer godt for proffbrukere også, siden både billedkvalitet og betjeningen av kameraet ligger over et typisk amatørnivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.