Omtrent hver tredje smartklokke som selges i USA og Europa er en Apple Watch, ifølge analysebyrået Kantar Worldpanel. Derfor knytter det seg en viss spenning til hvordan Apple har videreutviklet smartklokken sin. De fleste konkurrentene har holdt på lenger enn Apple og de fleste har siden Apple Watch 2 kom gått over til runde smartklokker som ved første øyekast skal se ut som vanlige ur.

Men Apple er ikke kjent for å følge strømmen. Og siden de hevder å ha svært høy kundetilfredshet blant Apple Watch-kjøperne har de heller valgt å holde Apple Watch 2 lik den forrige, og heller forbedret og lagt til det kundene har etterspurt.

Mye nytt

To øktvalg for svømming har kommet inn i treningsappen. Foto: Magnus Eidem
To øktvalg for svømming har kommet inn i treningsappen. Foto: Magnus Eidem (Foto: Oslo, 23.09.16: Apple Watch Series 2. Magnus Eidem)
En rekke nyheter er å finne i Watch 2. Den har blitt «svømmedyktig» og den har fått innebygget gps. Den har også en vesentlig forbedret skjerm, med inntil 1000 nits lysstyrke. Det er samme lysstyrke som de beste ultra-hd tv-ene på markedet og tilsvarer lyset fra 1000 talglys. Synligheten er utmerket under alle lysforhold.

På innsiden sitter en helt ny prosessor som har omtrent dobbelt så høy ytelse som den første Apple Watch. Det betyr at klokken kan håndtere langt mer avanserte oppgaver enn tidligere. Men ytelse er ikke mye verdt hvis den ikke brukes til funksjoner brukerne faktisk vil ha. Men det kommer vi tilbake til.

Helse

Brukerundersøkelser viser at de mest populære funksjonene på alle smartklokker er aktivitetsmåling og varslinger fra telefonen klokken er paret med.

Derfor har Apple også lagt vekt på Helse-delen av Apple Watch 2. Som nevnt er Watch 2 mer vanntett – ned til 50 meter – og derfor har Apple lagt inn støtte for svømming som aktivitet. Når man starter en svømmeøkt slås skjermen av så vannet ikke skal aktivere skjermen og skape trøbbel. Jeg rakk bare én tur i bassenget under testen, men klokken fungerer tilsynelatende godt under vann. Man kan sette parameter som bassenglende før man starter slik at den holder styr på antallet lengder man svømmer. Man får tilbakemelding på fart også ut fra tid og lengde. Så vidt meg bekjent er Apple Watch 2 den eneste smartklokken som støtter svømming som aktivitet. Stort sett er denne aktiviteten bare tilgjengelig i de mest avanserte treningsklokkene.

Den innebygde gps-en er også et godt tilskudd. Den gjør det mulig å få enda bedre posisjonstjenester på klokken, uten hjelp fra en tilkoblet iPhone. Man kan for eksempel dra på løpe- eller sykkeltur helt uten telefon og fortsatt få vite distanse, hastighet og lignende.

Hvis du er av de som liker å trene mot mål og trenger pålitelig informasjon om puls, pulssoner og lignende må du vite én ting: En lysbasert pulsmåler på håndleddet vil aldri være like god som et pulsbelte. Så selv om Apple Watch 2 er bra til aktivitetsmåling og trening er den ikke fullgod for ambisiøse atleter.

Brukeropplevelse

Hovedmenyen er som før. Ikonene er små, men likevel lett å velge. Foto: Magnus Eidem
Hovedmenyen er som før. Ikonene er små, men likevel lett å velge. Foto: Magnus Eidem (Foto: Oslo, 23.09.16: Apple Watch Series 2. Magnus Eidem)
Jeg var moderat begeistret for den første Apple Watch. Da den var ny var de beste smartklokkene de som ikke prøvde å gjøre for mye, men fokuserte på å være et godt supplement til telefonen i tillegg til aktivitetsmåling.

Brukeropplevelsen er bedre i Apple Watch 2. Ytelsen er bedre og batteritiden er bedre. I tillegg er det lagt til fornuftige nye funksjoner. Utvalget av telefonapper som snakker med klokken er også langt bedre. Dermed fungerer den også bedre til hver enkelt brukers behov. Apple Watch 2 føles som er mer naturlig supplement til iPhone, og muligheter som håndskriftgjenkjenning og diktering av meldinger kan komme til nytte i visse situasjoner.

Det er også stilig å kunne styre Apple TV med klokken like godt som fjernkontrollen.

Konklusjon

Det er vanskelig å definere hva som er X-faktoren med Apple Watch 2, men sammen med iPhone 7 er den et godt og nyttig verktøy. Ikke minst fordi den gir god kontroll med varslinger fra telefonen. Men de nye helse-funksjonene, den gode skjermen og høye ytelsen i kombinasjon med enkelt oppsett og bruk gjør dette til en veldig god oppfølger.

Les også:
Iphone 7 er litt bedre på alle områder dnPlus
Vipper Bose ned fra tronen dnPlus

Se alle DNs tekno-tester her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.