Apple TV har i mange år vært en rimelig og lettvint måte for Apple-brukere å vise innhold fra telefonene og nettbrettene sine på tv-en. Over tid har flere og flere tv-tjenester blitt tilgjengelig på Apple TV også, slik at man kan bruke den uten en Iphone eller Ipad.

Problemet har alltid vært at Apple har bestemt hvilke tjenester som skal fungere på Apple TV. Sånn sett har Apple TV alltid vært et medium for Apple-brukere.

Med fjerde generasjon av Apple TV er alt dette endret. Nå skal Apple TV være for alle – navlestrengen til Iphone er (nesten) kuttet.

Den nye fjernkontrollen bruker en styreplate i stedet for knapper. Det gir også en bedre brukeropplevelse.
Den nye fjernkontrollen bruker en styreplate i stedet for knapper. Det gir også en bedre brukeropplevelse. (Foto: Magnus Eidem)
Design og funksjoner

Apple TV er en liten boks man lett holder i én hånd. Den har ett lite indikatorlys som viser at den er på, ellers er det ingen skjermer eller blinkende lys. På baksiden er det en strømkontakt, en tv-kontakt og en nettverkskontakt man kan bruke om man vil. Enkelt og minimalistisk.

I tillegg får man en fjernkontroll. Denne er også liten og lett, men ganske avansert. Den kan måle bevegelser og fungere som bevegelseskontroller til spill. Den har en styreplate som på en pc i stedet for pilknapper. Den har også en liten mikrofon slik at man kan snakke inn kommandoer til Apple TV.

Fjernkontrollen og Apple TV snakker med hverandre via blåtann, som betyr at de ikke trenger å «se» hverandre slik andre fjernkontroller må.

Denne fjerde generasjonen av Apple TV er den første som har egen app-butikk. Man kan laste ned mange apper og spill. Ikke alle apper til Iphone er tilgjengelig ennå, for da må utvikleren lage en egen versjon først. Men de vanligste film- og tv-tjenestene er der i tillegg til en del spill. Flere vil garantert komme.

Som tidligere kan man fortsatt bruke AirPlay. Det vil si at Apple TV viser innhold fra en Iphone eller Ipad som sendes trådløst dem imellom. Dette er en enkel måte å vise bilder og hjemmevideoer når man har besøk. Men det fungerer til spill og apper også, selv om tilpasningen da ikke er perfekt.

Det er håpløst tungvint å skrive med fjernkontrollen, og stemmestyring er ikke støttet på norsk.
Det er håpløst tungvint å skrive med fjernkontrollen, og stemmestyring er ikke støttet på norsk. (Foto: Magnus Eidem)
Brukeropplevelse

Nye Apple TV er langt på vei den samme brukeropplevelsen som man er vant med fra Apple. De faste ikonene er de samme og man kan organisere snarveiene slik man vil. Det går raskt å navigere med den nye fjernkontrollen, men én ting er Apple fortsatt dårlige på. Det er veldig tungvint å skrive inn tekst på Apple TV. Engelskspråklige brukere kan bruke stemmen til å snakke inn tekst, men her i Norge er ikke det en mulighet.

Mange apper tar konsekvensen av den dårlige brukeropplevelsen her og lar deg knytte kontoen din til Apple TV fra nettleseren på en telefon eller pc.

Det er lett å finne apper i Appstore, ikke minst fordi utvalget er ganske lite ennå. Nedlasting og installasjon går veldig raskt, og den generelle ytelsen til systemet er veldig smidig.

Under presentasjonen av Apple TV sa Apple at søkefunksjonen ville kunne søke etter for eksempel filmer på alle filmtjenestene man har installert, så man slipper å lete selv. Denne funksjonen hadde vært fantastisk å ha, men er ikke tilstede foreløpig. Apple gir deg kun søkeresultater fra deres egen Itunes-butikk.

Fjernkontrollen er også spillkontroller og kan brukes som ratt i bilspill, for eksempel.
Fjernkontrollen er også spillkontroller og kan brukes som ratt i bilspill, for eksempel. (Foto: Magnus Eidem)
Spill

Spill er en av de nye satsningsområdene til Apple TV. Den har like god ytelse som Iphone 6 og litt tidligere modeller av Ipad, så den klarer fint å kjøre ganske gode spill. Fjernkontrollen kan brukes både som spillkontroller og bevegelseskontroller i spill som støtter dette.

Jeg har testet både krevende og enkle spill og synes opplevelsen er god. Mange av spillene som er laget for Ipad og Iphone er så gode at de fortjener å kobles til en tv og et lydanlegg.

I bilspillet Asphalt 8 styrer man bilen ved å bevege fjernkontrollen. Kontrollen er god og responsen rask. Jeg synes fjernkontrollen nesten blir for liten som spillkontroller, men det fungerer. Apple tilbyr også en ren spillkontroller som ekstrautstyr.

Slik er hovedmenyen til Apple TV.
Slik er hovedmenyen til Apple TV. (Foto: Magnus Eidem)
Konklusjon

Nye Apple TV er slik Apple TV skulle vært hele tiden. Apple sier at «Ipad skal være det brukeren ønsker den skal være», noe som betyr at de bre legger til rette for at brukerne skal utnytte alle de kreative utviklernes apper til det som passer dem. Det kan man nå også gjøre på Apple TV. Og når Apple TV ikke har en egen app kan man bruke Airplay til å vise appen på tv-en hvis man har den på telefonen.

Ytelsen er svært god, og brukeropplevelsen slik man forventer av Apple. Prisen er nesten doblet fra forrige generasjon, men for 1700 kroner er dette fortsatt et veldig godt kjøp for de fleste familier. Spesielt de med mange Apple-brukere.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.