Det er noe unaturlig med å se Ipad Pro for første gang. Den er diger, unaturlig diger. Den ser rett og slett helt feil ut, mye mer enn Ipad gjorde første gangen jeg så den. Men dette har jo mye med vane å gjøre, så klart, og man kommer fort over førsteinntrykket. Nesten.

Ipad Pro er den tredje produktlinjen av Apple nettbrett. Ipad Mini har en skjerm som er 7,9 tommer diagonalt, Ipad Air er 9,7 tommer og Ipad Pro er hele 12,9 tommer, det samme som mange bærbare pc-er.

De to minste størrelsene konkurrerer stort sett om de samme kundene, det er egentlig bare snakk om å velge hvor portabelt format man ønsker. Men Ipad Pro er langt mer rettet i sitt tilbud. Det ligger egentlig i navnet: Ipad Pro: En Ipad til profesjonell bruk.

Her har Apple laget et produkt skreddersydd for produktivitet og for å imøtekomme en del yrkesgrupper som ikke har kunnet kutte navlestrengen til pc-en ennå.

Ipad Pro har en ytelse som matcher en god pc på flere områder. Faktisk er den 360 ganger kraftigere enn første generasjon Ipad var for seks år siden. Skjermen har høyere oppløsning enn mange pc-skjermer. Apple har også jobbet mye med både bildepanelet og bakbelysningen slik at skjermen skal kunne måle seg med profesjonelle skjermer. I tillegg kan skjermen selv endre hvor raskt den oppdateres, noe som kan være veldig gunstig for batteritiden.

I tillegg har de laget en pekepenn – eller stylus – som gir langt mer presis interaksjon med skjermen enn en finger. Pennen er overraskende god å bruke og de som gjerne noterer for hånd liker å lage skisser vil like den.

Pennen er følsom for hardheten i trykkingen og det gir en ny brukeropplevelse for skjermpenner at man kan skille mellom myke og harde streker i tillegg til skyggelegging bare ved å endre vinkel på pennen.

Håndskrift

Det har vært gjort mange forsøk i elektronikkens verden på å gi brukerne muligheten til å notere og skrible for hånd på skjermen. Men ett hinder har vist seg vanskelig å forsere: Filformater. Man trenger å kunne dele og vise frem notatene man lager, og historisk har man stort sett måttet bruke proprietære systemer som få personer har tilgang til. Nå støtter mange apper såkalt «rikt innhold», det vil si en miks av tekst, tegning, foto og lyd og man kan få med seg alt innhold mellom telefon, nettbrett og pc. Apples timing er derfor god for å få folk til å satse på håndskrift og digitale skisser.

Pennen gir også økt presisjon til ingeniører og designere som jobber i digitale skisser og 3D-tegninger. Å oversette håndskrift til digital tekst er en gammel teknologi, men nå har en del apputviklere også begynt å lage systemer hvor man kan tegne på skjerm og får figurene «oversatt» til objekter i programvaren, som igjen kan deles enkelt i et standardisert dokumentformat. Ipad Pro kan lett fungere som en digital flippover hvor alle på møtet kan få med seg notatene etterpå.

Apple_Pen
Vi har testet Apple Pen.
01:08
Publisert:
 

Tastatur

Men håndskrift er ikke alt Apple satser på. De har også laget et originalt smartdeksel med integrert tastatur. Dette forsterker fokuset på Ipad Pro som et arbeidsverktøy man skal kunne produsere lengre tekster på. Historisk sett er det også ironisk at Apple nå fremhever erkerival Microsofts Office-produkter i app-form som ypperlige for Ipad Pro.

Apples originale tastaturdeksel er ikke tilgjengelig på norsk ved lansering, men Logitech har en skandinavisk variant som fungerer godt, selv om det er en del større enn Apples eget.

Ipad Pro har en egen magnetkontakt for tastaturer, så man slipper å bruke blåtann som man har gjort tidligere.

Ipad Pro med Logitech tastaturdeksel. Ipad Pro kan erstatte mange daglige pc-oppgaver.
Ipad Pro med Logitech tastaturdeksel. Ipad Pro kan erstatte mange daglige pc-oppgaver. (Foto: Magnus Eidem)
Foto og video

Foto- og videoredigering på profesjonelt nivå blir enklere med Ipad Pro. Delvis bare på grunn av størrelsen på skjermen, men også fordi ytelsen gjør at man kan redigere flere samtidige videokanaler selv i Ultra HD-oppløsning og at redigeringsprogrammene bare trenger å sette av rundt en fjerdedel av skjermen for å vise full HD med 1:1 pikselrate.

En stor skjerm gir god fotoredigering, men å kunne bruke pennen rett på skjermen er en stor fordel foran mus og tegnebrett mange bruker til pc og Mac.

Lyden har også fått en oppgradering. Fire høyttalere setter seg selv i stereo avhengig av hvilken vei du holder brettet, og gir veldig god lyd sammenlignet med mange andre nettbrett.

Ipad Pro er i overkant stor til å jobbe med på fly. I hvert fall om du ikke flyr business class.
Ipad Pro er i overkant stor til å jobbe med på fly. I hvert fall om du ikke flyr business class. (Foto: Magnus Eidem)
«Alt det andre»

Ipad Pro er en kraftig maskin med mange nye muligheter for utvalgte yrkesgrupper. Men hva med alt det andre? Som vanlig nettbrett for avlasting av pc og mobil til arbeid og underholdning er den vesentlig mindre brukervennlig enn mindre nettbrett. Ipad Pro er så stor og tung at det ergonomiske argumentet faller bort. Jeg merker at jeg helst vil ha den inne i tastaturdekslet sitt, slik at den i praksis blir som en pc med nettbrett-programvare. Den er flott å se film på, men ikke så mye bedre at det veier opp for ulempene i mobilitet.

E-post og surfing blir heller ikke så mye bedre at det er verdt å bytte i seg selv. Ipad Pro er nesten for stor til å bruke på fly, og det er ikke like lett å dra den frem på toget eller bussen.

Og det er umulig å komme bort fra prislappen på mellom 8990 og 11.990 kroner.

Konklusjon

Ipad Pro har et formidabelt potensial. Den gir helt nye, portable muligheter til bransjer som ennå ikke har kunnet utnytte nettbrettformatet fullt ut. Den har ytelse nok til å friste mange bort fra pc-en fullstendig, men så er den også like dyr som en temmelig kraftig pc.

Ipad Pro frister som en ny arbeidsflate spesielt for de som ser at de kan bruke Apple Pen til noe i sin hverdag. Den gode skjermen kan nok også friste de som jobber med bilder og film.

Som konkurrent til vanlige nettbrett mellom åtte og ti tommer i størrelse er den derimot uegnet, ikke minst prismessig.

Les også:
Slik skal Huawei fjerne billig-stemplet
Apples beste noensinne
Gull fra Sony  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.