Smartklokker er et kinkig tema. De fleste av oss har armbåndsur vi liker, og har ikke så veldig lyst å gå over til smartklokke. Derfor må elektronikkprodusentene finne den ene funksjonen vi bare må ha, dersom dette skal bli suksess. Foreløpig har ikke det skjedd.

Design

Samsung Gear 2 er den andre fullverdige smartklokken Samsung har lansert. Vi ga Gear en ganske lunken mottagelse ifjor, og Samsung har tydeligvis hørt på brukerne. Gear 2 har et langt slankere og penere design. Den ser slett ikke ille ut på armen, og den har fått utskiftbare remmer.

Skjermen er svært skarp og det er lett å bruke berøringsfunksjonene. Det er fortsatt et kamera bygget inn, men det er mye mer diskret enn på første utgave.

Generelt kan man si at Gear 2 er til forveksling lik en klokke, noe som er en suveren egenskap for et slikt produkt.

Funksjoner

Først og fremst: Samsung Gear 2 er kun kompatibel med Samsung-telefoner. Det jeg bruker Gear 2 mest til er skrittelling og å se på tiden. Dernest er det de varsler fra telefonen som er mest nyttig. Man ser hvem som ringer og kan bruke klokken som håndfri. Jeg har hatt mange samtaler på denne måten med en ettåring på armen mens jeg lager middag, og i disse situasjonene er Gear 2 super.

Man kan lese sms også og svare med forhåndsdefinerte maler. Dersom man slår på telefonen mens en sms er aktiv på Gear 2 vil meldingen automatisk åpnes på telefonen også. Så den sparer deg noen trykk.

Kalendervarsel er det siste nyttige man får på klokken.

Andre apper som finnes er fjernkontroll til tv-en, kamera, styring av musikkspilleren på telefonen, pulsmåling, søvnmåling og trening.

Treningsfunksjonene på en slik smartklokke er veldig sentrale. Trening og livsstil er kanskje den største driveren av denne typen personlig sensorteknologi som smartklokker er en del av (kalles wearables på engelsk, journ.anm.). Samsung har lagt masse ressurser i sin S Health tjeneste som man kan bruke på de fleste telefonene deres. Men denne når ikke opp i forhold til mange andre etablerte tjenester for aktivitet, kosthold og trening. Og siden Gear 2 ikke kan brukes som sensor for andre tjenester blir det hele for tynt. Her er antagelig Apples tilnærming langt bedre, hvor hensikten er å lage en sentral tjeneste som samler data fra alle livsstilsapper i stedet for å konkurrere med dem.

Brukeropplevelse

Det er fint å kunne følge med på hvor mye man går hver dag med Gear 2. Men jeg tror skrittelleren er litt for generøs med skrittene, ihvertfall sammenlignet med andre skrittellere jeg har testet. Men selv om tallene ikke er helt presise er de konsekvente i forhold til hverandre, så man kan måle om aktivitetsnivået øker eller synker.

Søvnmåleren brukte jeg et par ganger, men siden den må aktiveres og stoppes ble det fort slutt. Gear 2 vet jo hva klokken er og om du har den på deg, så hvorfor ikke ha en automatisk søvnanalyse?

Pulsmåleren bruker litt tid på hver måling og du må sitte helt stille når du måler. Dersom du sier noe får du beskjed av klokken om å holde kjeft. Hva jeg skal med alle disse hvilepulsmålingene vet jeg ikke, men de har null utbytte for meg under trening ihvertfall.

Konklusjonen er at foruten skrittellingen er treningsfunksjonene på Gear 2 nesten ubrukelige. Er denne delen viktig for deg bør du heller velge Gear Fit eller noe helt annet.

Smartklokkedelen fungerer bra til sitt, som tidligere nevnt. Det er kjekt å få alle varslene på armen, men jeg tror ikke jeg bytter ut mitt vanlige ur av den grunn. Når det er sagt er alle disse løsningene brukervennlige så det holder.

Det Samsung foreløpig ikke har fått til skikkelig er gode og nyttige apper til Gear 2. De klarer heller ikke å utnytte potensialet i å bruke den som sensor for tjenester på telefonen.

Konklusjon

Samsung Gear 2 er en stor forbedring fra førsteutgaven, men det er fortsatt et produkt uten en klar mening. Det som kunne vært bra, for eksempel trening, er ikke bra nok. Varslingsfunksjonene er også bra, men ikke verdt pengene. Samsung skal applauderes for at det forsøker å få denne produktgruppen opp på bena, men det er vanskelig å anbefale Gear 2 til et bredt publikum. Men om noen gir den til deg er det bare å smile pent og bruke de funksjonene du liker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.