TGS-aksjen stuper nesten 14 prosent etter at selskapet kom med et resultatvarsel på morgenkvisten. «TGS kommuniserer konstant med sine kunder og mange av disse energiselskapene har ikke fullført sine investeringsplaner for 2015. Fra disse diskusjonene og en forutsetning om at oljeprisen vil forbli under press, venter TGS en netto omsetning på cirka 630 millioner dollar for 2015, ned fra 750 millioner dollar som opprinnelig kommunisert i januar,» skriver TGS i en børsmelding.

Hvordan dette kan forklare det barberte omsetningsanslaget er ikke umiddelbart lett å forstå. Heller ikke i januar hadde energiselskapene fullført sine investeringsplaner. Også i januar var oljeprisen under press. Prisen var faktisk ti dollar lavere per fat enn den er nå. Men dette forhindret ikke TGS-ledelsen å komme med omsetningsanslaget på 750 millioner dollar i januar.

Men det som har skjedd er at salget av seismikk har gått mye tregere i første kvartal i år enn selskapets ledelse så for seg. Basert på foreløpige data venter nå TGS-ledelsen en netto omsetning i første kvartal på cirka 172 millioner dollar, cirka 23 prosent lavere enn samme periode i fjor. Konsensus lå på 211 millioner dollar.

I dagens resultatvarsel melder TGS også om at driftsresultat ventes å bli påvirket negativt av den lavere omsetningen, selv om noe av effekten vil motvirkes av et planlagt kostnadskuttprogram som nå iverksettes.

Analytiker Ole Martin Westgaard i Carnegie har lenge vært bekymret for den høye prisingen av TGS-aksjen, mens alle andre seismikkaksjer har falt i kurs.

I oktober og desember ifjor kom meglerhuset med en analyse som sterkt anbefalte salg av aksjen.

«Five reasons to sell,» var tittelen.

Blant de fem grunnene var at TGS-aksjen i desember var opp to prosent, mens sammenlignbare aksjer var ned 50 prosent. En annen grunn var at oljeprisfallet skapte usikkerhet om TGS' omsetning for 2015, samt at det var flere tegn til at kundene kuttet i investeringene. Carnegie mente også det var en risiko for kutt i utbyttet, og at en omsetning på 840 millioner dollar var nødvendig for å sikre utbyttenivået.

Men aksjemarkedet ville ikke høre på Carnegies advarsler. TGS-aksjen fortsatte å stige til fredag før helgen da kursen nådde årets høyeste nivå på 197 kroner. Det er opp 22 prosent så langt i 2015. 197 kroner er også nesten samme nivå som ifjor sommer før oljeprisen begynte å falle. I samme periode har konkurrenten PGS falt 35 prosent.

Carnegie anslår at den lavere omsetningen kommer til å bety et fall i driftsresultat for 2015 på 33 prosent til cirka 175 millioner dollar. Konsensus har ligget på 243 millioner dollar.

Dette gir en P/E på 20, betydelig over historisk snitt på ti, på Carnegies estimerte inntjening for 2015. Meglerhuset mener dermed et kursfall på mellom ti og 20 prosent er en riktig reaksjon på resultatvarselet.

«Nedgangen i omsetning kan også utløse bekymring for hvorvidt utbyttet er bærekraftig. Utbytte har vært en av de viktigste attraksjonene til aksjen,» skriver Carnegie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.