Den thailandske hæren har innført unntakstilstand for hele landet i natt. Dette kommer etter syv måneder med protester og økt risiko for sammenstøt mellom de to største gruppene og en økonomi på vei mot stupet.

Thailand våknet til beskjeden om at militæret delvis har overtatt styringen av landet i dag. Ifølge hærsjef Prayuth Chan-Ocha dreier det seg ikke om et militærkupp, men en 100 år gammel lov som gir hæren fullmakt til å gripe inn under alvorlige kriser.

- Jeg ber alle aktivistgrupper om å stoppe alle aktiviteter og samarbeide med oss i et forsøk på å finne en vei ut av denne krisen, sa general Prayuth på thailandsk tv.

Unntakstilstanden kommer ett døgn etter at Thailand la frem elendige økonomiske statistikker for første kvartal. Den økonomiske aktiviteten falt med nesten tre prosent sammenlignet med foregående kvartal. Investeringer og privat forbruk er betydelig lavere og antall turister har stupt. Dette har forverret seg inn i andre kvartal.

«Økonomien lider allerede fra svakere offentlige investeringer og forbruk, en kraftig reduksjon i private investeringer og svakt privat forbruk. En langvarig periode hvor regjeringen mangler fullmakter og autoritet, eller hvor det primært fokuseres på politiske reformer fremfor økonomi, vil trolig være negativt», skriver Goldman Sachs, som har nedjustert vekstprognosene for Thailand til kun en prosent i år.

Unntakstilstanden gir vide fullmakter til militæret. I morgentimene var militært personell satt ut til å dirigere trafikken i Bangkoks gater og enkelte gater er stengt. 11 tv-stasjoner som kontrolleres av ulike protestgrupper er beordret stengt.

De to motstridende protestgruppene har slått seg ned i to ulike områder – rundt 40 kilometer fra hverandre.

- Det ser ut som at hærsjefen har gjort dette uten å konsultere med regjeringen. Hans første ordre var å oppløse regjeringens kommisjon som er satt til å håndtere krisen. Han prøver å unngå en konfrontasjon mellom de de to gruppene. Antiregjeringsgruppen har truet med å kidnappe statsråder, sier politisk analytiker Panitan Wattanayagorn ved Chulalongkorn University til Bangkok Post.

Ifølge hærens «Fredsbevarende direktorat» kan demonstrantene fortsette protestene ved områdene de befinner seg på, men det er ulovlig å bevege seg rundt i Bangkoks gater med store folkemasser.

- Dette er definitivt ikke et kupp. De pågående demonstrasjonene mellom politiske rivaler kan påvirke sikkerheten og utgjøre en fare for liv og offentlig eiendom, sa en representant for hæren til The Nation i dag tidlig.

Fagforeninger i offentlig sektor har planlagt streik på torsdag for å vise sin støtte til antiregjeringsdemonstrantene. Regjeringens støttespillere, de såkalte «rødtrøyene», har mobilisert flere titusen mennesker i utkanten av Bangkok.

«Den politiske stillstanden har pågått lengre enn vi tidligere antok. Derfor har dette blitt mer negativt for den økonomiske veksten og næringslivet enn vi tidligere trodde», skriver Credit Suisse i en rapport.

Hæren har beordret statssekretærer og ledelsen for offentlige selskaper til å møte ved hærens overkommando ved nitiden norsk tid.

«Innføringen av unntakstilstand i seg selv er ikke negativt for den thailandske kredittratingen», sier kredittratingbyrået Fitch i en ny rapport i dag.

Gassavtale mellom Kina og Russland

Russlands president Vladimir Putin lander i Kina i dag. De to landene vil inngå en rekke avtaler som bringer økonomiene tettere sammen. Etter ti år med forhandlinger går det mot en avtale hvor Russland vil eksportere store mengder gass til Kina.

Avtalen vil ha en verdi på rundt 400 milliarder dollar. Putin og den kinesiske statsministeren kan offentliggjøre avtalen i Shanghai allerede i dag.

- Vi forventer at avtalen blir endelig ratifisert under Putins besøk hvis prisbetingelsene ikke er for krevende for Kina, sier olje- og gassanalytiker Simon Powell hos CLSA i Hong Kong til Bloomberg.

Gazprom planlegger å investere 22 milliarder dollar i en gassrørledning fra Russland til Kina. Rørledningen vil ha en kapasitet på 38 milliarder kubikkmeter gass årlig. Dette er en fjerdedel av Kinas årlige gassforbruk i år. Rørledningen kan stå ferdig i 2020.

Russland er for tiden underlagt økonomiske sanksjoner fra EU og USA etter krisen i Ukraina i vinter.

- Kreml er opptatt av å vise EU-politikere, vestlige selskaper og russere at de ikke er hemmet av sanksjonstruselen og at de har mange muligheter i Kina, sier Chris Weafer hos Macro Advisory i Moskva til Bloomberg.

Markedene

Det er oppgang ved de største børsene i Asia fra morgenen av. Bangkok-børsen faller, men mindre enn fryktet etter at det ble innført militær unntakstilstand natt til i dag.

Tokyo-børsen leder oppgangen etter positive økonomiske statistikker de siste dagene som tyder på at «Abenomics»-eksperimentet gir resultater og er på rett vei.

 

Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 14075,25 (0,49%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22877,22 (0,75%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2008,43 (0,16%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2008,87 (-0,31%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8904,06 (0,05%)

India, BSE Sensex: 24399,62 (0,15%)

Thailand, SET Index: 1397,36 (-0,95%)

Singapore, Straits Times Index: 3262,9 (0,01%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1885,19 (-0,10%)

Indonesia, Composite Index: 4936,34 (-1,59%)

Filippinene, SE Composite: 6906,27 (0,51%)

Australia, All Ordinaries: 5393,3 (0,06%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.