De militære trapper opp sikkerheten en rekke steder, blant annet på flyplassene i Bangkok, og ba om ekstra årvåkenhet foran feiringen av dronning Sirikits bursdag fredag.

– Bombene er et forsøk på å skape kaos og forvirring. Hvorfor rammer disse bombene nå som landet vårt er på vei mot stabilitet, en bedre økonomi og turisme – og hvem gjorde det, spør statsminister og juntaleder Paynut Chan-O-Cha.

Økonomien har gått dårlig siden militærkuppet i 2014, men turismen er det store lyspunktet med nesten 30 millioner besøkende i fjor, en tredobling på 15 år.

Politisk motivert

Chan-O-Cha sier de foreløpig ikke vet hvem som står bak. Ifølge politiet er angrepene ikke knyttet til internasjonal terrorisme, men kan være utløst av den politiske situasjonen i landet.

Ifølge Reuters er to personer pågrepet fordi de ble observert på overvåkingskameraer før, under og etter eksplosjonene i Hua Hin.

Politisjef Chakthip Chaijinda sier at bombene kan være utløst av motstandere av den militærstyrte grunnlovsendringen som ble godkjent i en folkeavstemning for en uke siden.

– Bare se hvor angrepene fant sted. Alle disse provinsene stemte for grunnloven, sier Chaijinda.

En annen polititopp, oberst Krisana Patanacharoen, mener imidlertid at framgangsmåten ligner på bombeangrep som separatister i Sør-Thailand står bak.

Flere angrep

Til sammen er minst fire personer drept og over 20 såret i eksplosjoner det siste døgnet. Alle de drepte er thailendere.

Det første angrepet i serien rammet torsdag kveld i feriebyen Hua Hin og tok livet av minst én person. 19 personer, deriblant flere utenlandske turister fra Tyskland, Italia og Nederland, ble såret i eksplosjonene.

Thailand er et populært feriemål også for nordmenn. Utenriksdepartementet har ingen informasjon om nordmenn som er rammet.

Fredag morgen gikk to nye bomber av i Hua Hin og tok livet av minst én person, under tolv timer etter de to første eksplosjonene i samme by.

I provinsene Trang og Surat Thani mistet to personer livet da to bomber eksploderte. Det ble også meldt om eksplosjoner på stranda i Patong på den populære turistøya Phuket, i Phang Nga og i en suvenirbutikk i Ao Nang.

– Peker mot separatister

Ifølge økonom og Thailand-ekspert Anders Engvall ved Handelshögskolan er det trolig separatister fra sør som står bak angrepet.

– Det som er nytt ved dette angrepet, er at det er rettet mot turister, og i områder hvor man normalt ikke har hatt denne typen angrep, sier Engvall til nyhetsbyrået TT.

Han mener et motiv kan være at fredsprosessen mellom separatistgruppene og staten ikke har gitt resultater etter mange år med konflikt.

– Den har gått i stå, og man har ikke fått noen politisk løsning, så separatistgruppene kan ha satt press på den thailandske regjeringen for at de skal møte deres krav, sier han videre.

Konflikt om ny grunnlov

Angrepene skjer en snau uke etter en folkeavstemning som ga flertall for Thailands nye grunnlov, som gir militærjuntaen mer makt.

Thailand har vært dypt splittet siden 2006 da et kupp fjernet Thaksin Shinawatra som statsminister. De påfølgende år var preget av streiker og sivil uro. I 2014 tok hæren igjen over makten og fjernet Thaksins søster Yingluck.

Les også: Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar ifjor

To pågrepet etter bombeangrep i Thailand

Hevder de kan åpne 100 millioner Volkswagen-biler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Se trailer: «The Shallows»
01:14
Publisert: