President Barack Obama gir sin støtte til en avtale om USAs gjeldshåndtering, som er inngått i en gruppe på seks demokratiske og republikanske senatorer.

- Viktig steg
Et tverrpolitisk forslag fra de seks senatorene, de såkalte Gang of Six, inneholder ifølge Obama flere nye ideer som kan få de fastlåste budsjettforhandlingene i Kongressen tilbake på sporet.

Da Obama tirsdag kveld møtte pressen i Det hvite hus for å fortelle om utviklingen i de amerikanske budsjettforhandlingene, var tonen mer optimistisk enn på lenge.

- Men vi har dårlig tid, advarer Obama, som oppfordret demokratiske og republikanske ledere til å kaste seg over detaljene i planen.

Ifølge Financial Times gir avtalen håp i Kongressen om at det blir en avtale om økning av taket for USAs føderale opplåning samt kutt i landets budsjettunderskudd med mer enn 3.700 milliarder dollar over en tiårsperiode.

- Jeg mener at dette er et meget betydelig steg, sier Obama om avtalen.

Obama mener at man nå spiller på samme bane.

- Mitt håp er at vi kan komme i gang med å samle alle i løpet av de neste par dagene, for å velge en klar retning og få denne saken løst, sier presidenten.

Får støtte
- Dette er et seriøst, tverrpolitisk forslag som vil kunne stoppe Washington fra å bruke penger vi ikke har, og jeg støtter det, sier den republikanske toppsenatoren Lamar Alexander.

Senator John McCain sier de første reaksjonene hos republikanerne er positive, og senator Roger Wicker anslo at forslaget lett kunne få mellom 60 og 70 stemmer hvis forslaget går til avstemning blant de 100 senatorene.

Republikanernes senatsleder, Mitch McConnell, er litt mer tilbakeholden og sier at han ennå ikke er klar til å vurdere planen.

Dårlig tid
Dersom politikerne ikke kommer til enighet om budsjettet før 2. august, går statskassen tom og landet står i fare for å misligholde sine betalingsforpliktelser, ifølge myndighetene.

Da går fristen ut for å heve det såkalte gjeldstaket, USAs selvpålagte grense for hvor mye lån landet kan ta opp,

Begge partier er enige om at taket må heves på nytt, men også om at man må vedta innsp#229er i utgiftene før man kan ta opp mer lån. USA har enorme budsjettunderskudd, men partiene har så langt hatt vidt forskjellige oppfatninger om hvor man skal kutte for å få en sunnere økonomi, og dermed kunne «ta seg råd» til å ta opp mer lån.

Nyheten om avtalen var med på å løfte amerikanske børser mot slutten av handelen tirsdag: Rally på Wall Street

Mangler viktige områder
John Boehner, som er republikaner og speaker i Representantenes hus, var mer forbeholden i sin bedømmelse av senatorenes avtale, og sa at den ikke har løsninger ”på enkelte viktige områder”.

Han utelukket imidlertid ikke avtalen, og ledelsen i det republikanske parti ba tirsdag kveld medlemmene som å være klare for møter i hele helgen, nok et tegn på at samtalene er intensivert, skriver FT.

Avtalen mellom senatorene - som inkluderer Dick Durbin, nest høyest rangerte demokrat i Senatet, og republikaneren Tom Coburn, en finanspolitisk hauk som har utfordret sitt partis støtte til skattelettelser for visse selskaper – vil kunne stabilisere USAs gjeld innen 2014.

Dette vil trolig kunne tilfredsstille kredittvurderingsbyråene, som har truet med å nedgraderes USAs gjeld.

Få detaljer
Selv om det er sparsomt med detaljer, sier en oppsummering av planen at den inkluderes 500 milliarder dollar i umiddelbare kutt i budsjettunderskuddet og skape et grunnlag for ytterligere innsp#229er.

Disse inkluderer et ”fundamental reform” i USAs beskatningsregler, med redusert marginalskatt på inntekter, avskaffe den alternative minimumsskatten på 1.700 milliarder dollar som rammer middelklassen, samt redusere skattefradrag og andre smutthull for visse næringer og personer.

Avtalen innebærer også reform av Medicare og sosiale støtteordninger, samt myndighetenes helse- og pensjonsprogrammer, skriver Financial Times.

Les også:

- Politikerne spiller et farlig spill

Obama truer med veto (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.