Storbritannias nye statsminister Boris Johnson har lovet britene at landet forlater EU innen 31. oktober, med eller uten en fremforhandlet avtale.
Dersom det blir brexit uten avtale vil flere i Nord-Irland komme til å stille spørsmål ved unionen med England, Skottland og Wales, tror Irlands statsminister Leo Varadkar.
– Folk som kan beskrives som moderate nasjonalister eller moderate katolikker, som er mer eller mindre fornøyde med status quo, vil se i retning av et forent Irland, sier Varadkar.
– I økende grad vil vi også se at protestanter, liberale unionister, spør seg om hvor de føler seg mest hjemme, sier han.
– Er det i et nasjonalistisk Storbritannia som snakker om å innføre dødsstraff og den slags? Eller er det som en del av et felles europeisk hjem og Irland, sier Varadkar.
Varadkar mener at det er helt uaktuelt med brexit uten en såkalt backstop-løsning for irskegrensen, noe Johnson antydet muligheten for i sin første tale som statsminister.
Johnsons forgjenger Theresa May forhandlet frem en avtale med EU om en slik reserveløsning, for å sikre at det ikke blir nødvendig å innføre kontroller på grensen mellom Irland og Nord-Irland dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale.
Denne grensen blir EUs yttergrense etter skilsmissen, men en åpen grense her regnes som avgjørende for å sikre fortsatt fred på øya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.