Torsdag formiddag ble det kjent at langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Onsdag morgen ble hovedsponsor for skilandslaget, Sparebank, 1 gjort kjent med saken.

- Som hovedsponsor synes vi at dette bare er trist. Ikke minst for Therese Johaug, men også for resten av landslaget, sier administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i Sparebank1 Banksamarbeidet DA i en redegjørelse.

Han opplyser at banken opprettholder sin støtte til landslaget og til Johaug.

- Med basis i den informasjonen som vi har nå, og som vi har tillit til, så opprettholder vi vår støtte til landslaget og til utøveren i en vanskelig tid.

- Skal ikke skje

Sparebank 1 inngikk ifjor en treårsavtale med opsjon på to nye år med en totalramme på 75 millioner kroner eller 15 millioner kroner per år.

- Vi forventer for øvrig at landslaget går sine egne rutiner grundig etter i sømmene. Slikt som dette skal ikke skje, sie Brodersen.

Nyheten om at Johaug har testet positivt på et forbudt stoff kommer bare måneder etter at langrennsløper Martin Johnsrud Sundby brøt det internasjonale dopingreglementet.

Også da valgte hovedsponsor Sparebank 1 å opprettholde sin støtte til landslaget.

- Ikke bra nok

- Det er utrolig uheldig at dette kommer opp nå midt i den pågående astmasaken. Dette får store konsekvenser for de involverte. Vi er veldig lite fornøyd med at den personlige feilen ikke blir fanget opp av systemet. Det er ikke bra nok, sier kommersiell direktør Øystein Bråta i Active Brands.

Active Brands som har en omfattende klesavtale med Skiforbundet og har samarbeidsavtale med Johaug, som har sikret skistjernen store inntekter de siste årene, sier de har formuleringer angående doping i avtalen med forbundet. De vil ikke kommentere innholdet i avtalen med Johaug, herunder om de har en dopingklausul. De kommer ikke til å tre ut av samarbeidet med Johaug, som innebærer en kleskolleksjon og salget av Johaug-hanskene på bakgrunn av denne saken. Heller ikke avtalen med Skiforbundet blir rørt.

- Vi har sendt et brev til alle Johaug-kundene for en time siden, der vi informerer kort om saken og der vi sier litt om vårt standpunkt i saken.

- Vi er mot all form for doping, men den karakteren saken  har må man sette seg inn i det som faktisk har skjedd. Det er en personlig feil fra en lege som får store konsekvenser og det har ikke gitt noen konkurransefordel, sier Bråta.

Han mener selv at merkevaren ikke blir så skadelidende av saken. Men han vil behandle astmasaken med Skiforbundet og den positive dopingprøven til Johaug som to forskjellige saker.

- Vil støtte henne

Heller ikke Asko, som er en av Johaugs sponsorer, vil trekke seg fra sin avtale.

Styreformann Torbjørn Johannson i Asko viser til at Asko legger vekt på at Johaug selv tar ansvar. Samtidig mener han at Johaug er fullstendig uten skyld i saken.

- Hun hadde et munnsår og fikk en krem av en meget anerkjent lege. Hun har hverken mulighet eller kompetanse til å overprøve en slik lege, sier han.

Johannson er klar på at saken ikke vil få konsekvenser for Askos samarbeidsavtale med Johaug.

- Uansett utfall av denne tragiske saken vil vi samarbeidet oss i mellom, som har vart i ti år, fortsette. Vi vil støtte henne hundre prosent, sier Johannson.

Les også: Kommentar: Kina-tall svekker troen på global vekst

Norge har solgt SAS-aksjer for 132 millioner

Følg markedet med DNInvestor

Anbefalt av DNtv:

Legen går på dagen: - Hvis det finnes rom for rettssikkerhet så vil ikke Therese sanksjoneres.
Landslagslege Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra sin stilling etter at Therese Johaug ble tatt for bruk av stoffet clostebol.
05:25
Publisert:
 

Johaug: -Jeg er helt knust, vanvittig fortvila og jeg er forbanna.
Therese Johaug forteller hvordan hun har havnet i den vanskelige situasjonen
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.